2017-01-21 08:26

EVENIMENT


Uraniu furat dintr-un depozit din Bihor

 |  14:15
Uraniu furat dintr-un depozit din Bihor

Peste 70 de kilograme de uraniu în stare pură au dispărut dintr-un depozit al punctului de lucru din oraşul Ştei, judeţul Bihor, al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Materialul radioactiv era păstrat în opt containere metalice speciale ţinute într-un depozit din beton aflat în zona industrială a oraşului.

Cazul este cercetat în prezent de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al Poliţiei Judeţene Bihor. Deşi se ştia de dispariţia materialului radioactiv încă de acum cinci zile, oficialităţile au preferat să nu facă public evenimentul. Angajaţii de la punctul de lucru al CNUdin Ştei au decis să nu răspundă la nici o întrebare a presei centrale, în timp ce singurul telefon de la direcţia de relaţii publice al instituţiei s-a defectat brusc.

Este a doua oară în acest an când de la Compania Naţională a Uraniului au loc dispariţii misterioase. În urmă cu trei luni şi jumătate de la sucursala de Cercetări Nucleare de la Piteşti au dispărut 75 de documente clasificate, dar s-a apreciat că dispariţia acestora nu prejudiciază siguranţa naţională.

De menţionat şi că după ce în 2004 SUA şi Rusia au hotărât să repatrieze uraniul împrumutat altor ţări, de frica teroriştilor, România a fost în iunie 2009 cea de-a 14-a ţară care a evacuat tot materialul nuclear ce ar fi putut fi folosit la producerea de bombe atomice. În urmă cu doi ani a fost returnată Rusiei cantitatea de 53,7 kilograme de uraniu îmbogăţit, autorităţile române anunţând că este ultima cantitate deţinută de ţara noastră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image