2017-01-22 14:20

EVENIMENT


Vaci plimbate de 12,5 milioane de euro

 |  19:57

Românii au găsit metoda de a creşte numărul de animale pentru care primesc subvenţii de la stat – le mută dintr-o gospodărie în alta, chiar dintr-un judeţ în altul. Metoda nu este nouă, fiind practicată şi pe vremea lui Ceauşescu, ca să iasă la numărătoare. Costurile ilegale suportate de bugetul de stat ale acestei “transhumanţe” se ridică la aproape 12,5 milioane de euro.

Cutea de Conturi a analizat „performanţa privind implementarea, administrarea şi gestionarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor şi a utilizării bazei de date în acordarea subvenţiilor şi a altor forme de sprijin din partea statului” pentru perioada 2007 – 2010.

“Inventarierea” la nivel naţional a stabilit că 9,5 milioane de animale din speciile bovine, ovine, caprine şi suine, care apăreau ca fiind identificate şi înregistrate în SNIIA în diverse exploataţii, au fost mutate necontrolat şi fără documente legale între exploataţii, încălcând dispoziţiile legale, precizează Hotnews.

La rândul lor, proprietarii de animale au solicitat prime, în multe cazuri, şi pentru animalele care nu îndeplineau toate condiţiile legale de eligibilitate ori nu au respectat cerinţele de formă pentru cererile de subvenţionare. S-au întâlnit cazuri în care beneficiarii subvenţiilor au dat “declaraţii pe proprie răspundere” nereale cu privire la inexistenţa datoriilor la bugetul de stat şi/sau la bugetul local.

Vina pentru astfel de nereguli este generală, de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), plus beneficiarii efectiv. Cele mai multe neconformităţi au fost înregistrate la proprietarii de animale care nu deţin ferme, ci doar câteva animale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-03

TAGURI: Curtea_de_Conturi, ANSVSA, APIA, subvenţii, animaleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image