2017-01-23 23:02


Vameşii de la Albiţa au scăpat pentru că ANV a refuzat montarea aparaturii de interceptare

 |  20:23
Vameşii de la Albiţa au scăpat pentru că ANV a refuzat montarea aparaturii de interceptare
OfiţeriiDGA sprijiniţi de Jandarmeria Română şi sub coordonarea procurorilor DNA audescins, ieri-dimineaţă, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa.Anchetatorii aveau în vizor de ceva vreme poliţişti de frontieră care percepeauşpagă pentru trecerea graniţei cu mărfuri de contrabandă. Anchetatorii ausăltat 53 de poliţişti de frontieră, dar nici un vameş, pentru că şefiiAutorităţii Naţionale a Vămilor nu au fost de acord să monteze în clădireaVămii Albiţa aparatură de înregistrare pentru depistarea şpăgarilor.

Ceera de aşteptat s-a întâmplat ieri. Un alt Punct de Trecere a Frontierei a fostbifat pe lista procurorilor DNA şi a ofiţerilor DGA pentru combatereaşpăgarilor. Când toată lumea se aştepta la o descindere în Portul Constanţa,procurorii DNA au urcat mai sus de Galaţi şi s-au oprit la PCTF Albiţa, înjudeţul Vaslui. Descinderea în PCTF Albiţa s-a făcut la ora 6.00, concomitentanchetatorii vizitând mai multe domicilii ale poliţiştilor de frontieră care nuse aflau în serviciu în acel moment. Surse din rândul poliţiştilor de frontierăde la Albiţa ne-au declarat că se ştia încă de acum o săptămână că ei sunturmătorii pe lista DNA, motiv pentru care şi-au trimis copiii de acasă să nu sesperie de descinderile mascaţilor. Conform aceloraşi surse, o parte dintrepoliţiştii de frontieră de la Albiţa şi-au angajat avocaţi încă din urmă cucâteva săptămâni, aştepându-se la această acţiune, în contextul descinderilorcare au avut loc la Siret şi la vămi din Timiş şi Caraş-Severin.

Sursedin rândul anchetatorilor au declarat că poliţiştii de frontieră organizau ogaşcă diferită de cea a vameşilor, cu toate că echipa de control în graniţăeste mixtă: poliţist de frontieră şi vameş. Astfel,anchetatorii susţin că poliţiştii de frontieră luau şpagă fără să dea vreoparte şi vameşilor. Aceleaşi surse spun că nu pot dovedi încă dacă şi vameşiiluau şpagă pentru că nu au avut nici un ofiţer sub acoperire în acest caz. Conformunor surse judiciare, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Punctul deTrecere a Fontierei Albiţa, cea mai importantă frontieră din estul ţării, aufost monitorizaţi de anchetatori timp de câteva luni. Surse judiciare afirmă căîn luna august a anului trecut la Vama Albiţa au fost aduse şi instalate,inclusiv în cabinele vameşilor, calculatoare noi, care în luna ianuarie au fostridicate, iar informaţiile din acestea ar constitui probe. La Punctul deControl şi Trecere a Frontierei Albiţa lucrează 114 persoane, din care 87 suntvameşi.

Şefulde la Albiţa are datorii la bănci

Înurma descinderilor au fost aduşi la Direcţia Naţională Anticorupţie dinCapitală 53 de poliţişti de frontieră. Dintre aceştia, 5 sunt ofiţeri şi 48sunt agenţi. Printre ofiţeri se află şi şeful PCTF Albiţa, comisarul DanielCristian Corban.

Înultima declaraţie de avere, depusă în 28 septembrie 2010, comisarul a fost atât de preocupat să şteargă adreseleimobilelor pe care le deţine, încât a uitat să taie un lucru esenţial dindeclaraţie, şi anume codul numeric personal. Trecând peste acest aspect,comisarul declară că deţine în Iaşi un teren intravilan în suprafaţă de 250 demetri pătraţi cumpărat în 1999, un apartament donat în anul 1998 şi o casă dedata aceasta cumpărată în anul 2005, are un Volskwagen Passat fabricaţie 2004.De asemenea, familia Corban are de achitat credite în valoare totală de 29.000de euro. Oana (asistentă medicală) şi Cristian Daniel Corban (comisar de poliţie)au obţinut în 2009 un venit de 79.000 de lei.

Aseară,până la închiderea ediţiei, 15 poliţişti de frontieră primiseră ordonanţe dereţinere şi urmau să ajungă în faţa magistraţilor pentru mandate de arestare.

OperaţiuneaVama

Pede altă parte, în urma unor descinderi care au avut loc în ultimele douăsăptămâni la PTF Siret, PTF Naidăş şi PTF Moraviţa, aproximativ 150 depoliţişti de frontieră, vameşi, dar şi contrabandişti de ţigări sunt în arestpreventiv, alte zeci de persoane fiind cercetate în libertate, pentru acuzaţiisimilare.

Înurma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire,aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrărisuspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat,implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionariistatului de la vămi cu acordul şefilor.

Înaceste cazuri privind activitatea nelegală desfăşurată la punctele de graniţă,anchetatorii au susţinut că inculpaţii au comis, în concurs, infracţiuni grave,prima, o infracţiune de crimă organizată, fiind o pluralitate constituită cu unnumăr mare de autori, iar cealaltă, o infracţiune continuată de corupţie cu unnumăr foarte mare de acte materiale. Altfel spus, există nu numai infracţiunigrave, ci şi cauze de agravare.

Magistraţiiau afirmat că inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie sau vameşi, înbaza unei înţelegeri prealabile, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşirezoluţii infracţionale, au pretins, primit sau acceptat, direct sau indirect,sume de bani şi bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera în perioadaseptembrie 2010-ianuarie 2011, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile deserviciu privind controlul de frontieră şi a le permite introducerea în Româniaa unor bunuri (în general ţigări) peste limita legală admisă, precum şi faptulcă au constituit un grup structurat pe turele de serviciu şi au acţionat în modcoordonat în scopul comiterii unor infracţiuni mai grave (cum este cea de luarede mită) pentru a obţine beneficii materiale şi financiare.

Acţiunilede la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării diniunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Foto:www.vrn.ro/


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16

Mai multe imagini:
Vameşii de la Albiţa au scăpat pentru că ANV a refuzat montarea aparaturii de interceptare
zoom
Vameşii de la Albiţa au scăpat pentru că ANV a refuzat montarea aparaturii de interceptare
zoom
Vameşii de la Albiţa au scăpat pentru că ANV a refuzat montarea aparaturii de interceptare
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image