2018-07-18 19:47


PRIMUL PAPĂ LATINO AMERICAN. Francisc alimentează speranţele catolicismului

 |  08:00
PRIMUL PAPĂ LATINO AMERICAN. Francisc alimentează speranţele catolicismului

Noul Suveran Pontif s-a instalat la Vatican după ce fumul alb a ieşit, miercuri seară, pe coşul Capelei Sixtine. Desemnarea argentinianului Jorge Mario Bergoglio alimentează speranţele reechilibrării catolicismului, una dintre cele mai vechi organizaţii din lume, departe de Europa, în Africa şi Asia. 

Biografia noului Papă subliniază reputaţia sa de lider modest şi sugerează momentul de cotitură la care se află Biserica Catolică: primul din afara Europei într-un mileniu, primul din America Latină, primul iezuit şi primul cu numele de Francisc. Totodată, Papa Francisc este perceput ca un susţinător al continuităţii, scrie „The Guardian“, citat de Agerpres.

Iubeşte tangoul şi fotbalul

Miercuri seară, la balconul Capelei Sixtine s-a auzit celebrul anunţ „Habemus Papam“ şi a fost prezentat noul Suveran Pontif. Iezuitul Jorge Mario Bergoglio se va numi Papa Francisc, în onoarea Sfântului Francisc din Assisi care îi iubea pe cei săraci, a explicat un purtător de cuvânt al Vaticanului, Tom Rosica, informează CNN, citat de Mediafax. Bergoglio are 76 de ani, s-a născut în Argentina, însă provine dintr-o familie de italieni. Din 1998, acesta a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001. Alegerea noului Papă a fost primită cu ropote de aplauze şi ovaţii de către mii de credincioşi. La prima apariţie în public, Francisc a lansat un apel la „fraternitate” şi „prietenie” în cadrul Bisericii. Potrivit „La Stampa“, nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria recentă a Bisericii să fie ales cardinalul situat pe poziţia a doua în Conclavul anterior şi nici ca un Papă să le ceară credincioşilor o rugăciune şi o binecuvântare pentru el.  Despre primul Papă neeuropean din ultimii 1.300 de ani se mai ştie că este un microbist înflăcărat, un suporter declarat al clubului argentinian de fotbal San Lorenzo de Almagro şi mare iubitor de tango, potrivit EFE.

Semn de cotitură

Alegerea lui Francisc este văzută ca un semn de cotitură pentru întreaga Biserică, anunţa joi presa internaţională, scrie Agerpres. Noul lider al Bisericii Catolice are nevoie de competenţele unui manager modern, avertizează „Financial Times“ (FT). „The Guardian“ consideră alegerea acestuia un salt departe de natura conservatoare şi precaută a ultimelor două Pontificate. „New York Times“ apreciază la rândul său că numirea lui Bergoglio este o schimbare a centrului de greutate al Bisericii de la Europa. Un iezuit care alege numele unui sfânt italian este un indiciu de speranţă şi o invitaţie la schimbare pentru Biserică, subliniază „La Stampa“. „Corriere della Sera“ vorbeşte despre o alegere „geopolitică”, aşa cum consideră că a fost şi aceea a lui Ioan Paul al II-lea. „Süddeutsche Zeitung“ comentează că „noul Papă este un Papă de tranziţie”, cu „sarcina majoră de a întinde punţi oamenilor dinspre Roma spre întreaga lume”. „Le Figaro“ semnalează că Francisc apare drept un Papă „al fraternităţii”. „Le Monde“ vorbeşte de „un trecut controversat” al lui Jorge Mario Bergoglio şi comentează că „presa din America Latină nu a evitat să amintească legăturile confuze cu dictatura argentiniană în anii ’70”. Francisc să „facă ordine” în Curia Romană, să încerce să întărească legăturile cu alte religii şi în special cu Islamul, notează „Le Soir“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-04-06

TAGURI: papa Francisc, Argentina, Vatican

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova