2018-12-19 01:29


Verdele, noul portocaliu al PDL

 |  21:00
Verdele, noul portocaliu al PDL

Patru candidaţi ai PDL s-au prezentat în ultimul an în alegeri cu o altă culoare electorală decât cea oficială. Analişti şi consultanţi politici explică de ce reprezentanţii democrat-liberalilor au renunţat la portocaliu şi intră în alegeri sub o altă cromatică.

PDL pare să fi luat decizia de a schimba portocaliul electoral cu verdele. Ei consideră că, astfel, vor putea câştiga din nou încrederea electoratului şi vor prinde un loc de primar, deputat sau un post în vreun colegiu parlamentar. Ultimul caz concret: propunerea PDL pentru Colegiul din Neamţ, Adrian Rădulescu, candidează chiar în aceste zile sub sigla de culoare verde.

Fostul consilier politic al PDL Dan Andronic a declarat, pentru „Puterea”, că „este o tentativă normală de a da deoparte sentimentele negative şi de a maximiza şansele de câştig ale unui candidat”. El a subliniat că oamenii asociază culoarea portocalie cu tăierea salariilor, cu creşterea taxei pe valoare adăugată şi atunci se încearcă, „pe bună dreptate”, schimbarea cromaticii partidului.

Referitor la schimbarea cromaticii în PDL, Cristian Preda, europarlamentar PDL şi fostul purtător de cuvânt al deputatei Teo Trandafir – şi ea a candidat folosind culoarea verde -, a pus înlocuirea portocaliului pe seama blocajului provocat de discursurile celor din Opoziţiei, care îi numesc de fiecare dată „portocalii”. El a declarat pentru „Puterea” că, „din spusele lui Sever Voinescu, sigla şi numele partidului trebuie respectate, pe când culoarea se poate schimba”.

Chiar dacă părerile sunt împărţite, dorinţa „renaşterii” PDL sub culoarea verde se datorează, în opinia lui Bogdan Teodorescu, eşecului politic al celor din PDL. El a adăugat că poate fi şi o strategie a democrat-liberalilor pentru a confisca ceva din electoratul ecologiştilor, care nu este foarte solid în România.

Sociologul Vasile Dâncu vede în schimbarea culorii politice a PDL o camuflare şi o încercare a candidaţilor democrat-liberali să pară independenţi printre votanţii lor. „În zonele sensibile, unde reprezentanţii PDL nu au un procent ridicat în sondaje, aceştia încearcă să pledeze în candidaţi independenţi, tocmai pentru a nu prelua «bagajul negativ» al partidului democrat-liberal”. În opinia lui Dâncu, raiul portocaliilor promis în campaniile electorale nu a putut fi oficializat.

Secretarul general al Partidului Verde, Silviu Dumitru, a declarat că, pentru membrii PDL, culoarea portocalie a devenit un motiv de teamă, de ruşine. El a adăugat că „PDL caută să-şi protejeze interesele, să menţină numărul de parlamentari, iar culoarea actuală nu îi ajută, portocaliul fiind o culoare expirată”.

Sociologul Vasile Dâncu şi Silviu Dumitru sunt de părere că membrii PDL vor să creeze o confuzie la nivelul electoratului. Folosind culoarea verde, oamenii vor avea avea impresia că nu este vorba de un candidat din partea portocaliilor şi va fi văzut ca unul independent. Cristian Preda spune că schimbarea culorii PDL nu trebuie văzută ca fiind o problemă. Şi Dan Adronic îşi aminteşte că cei din PNL şi PSD au schimbat în traseul lor politic cromatica partidului. El spune că şi liberalii au folosit la un moment dat culoarea verde, iar social-democraţii au înlocuit albastrul cu roşu.

Pedeliştii care au folosit deja verdele electoral

Teo Trandafir- deputat PDL Colegiul 19 Bucureşti

Dorel Dorneanu - primar al comunei Corni din Botoşani

Daniel Răducanu - primar al comunei Baru din Hunedoara

Adrian Rădulescu - candidat la PDL Neamţ


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SOCRATES
16 Aug 2011

ok, dar ce a avut in pungi domnu' secretar de stat al agriculturii si viitor deputat?a impartit "atentii" pe la sate...da' ce a fost in iele? :)))) (evident,omul s-a jurat ca nu a impartit pungi- daca minte de acom,are sanse de cistig)
Random imageUltimele stiri


loading...