2018-11-15 02:06


PUTEREA a avut dreptate şi în cazul lui Relu Fenechiu. Ministrul Transporturilor, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

 |  16:08
PUTEREA a avut dreptate şi în cazul lui Relu Fenechiu. Ministrul Transporturilor, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

PUTEREA anunţa pe 2 iulie oferta pe care pesediştii i-au făcut-o ministrului Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu: ori îşi dă demisia şi judecătorii îi vor da o sentinţă de doi ani cu suspendare, ori magistraţii îl vor băga cinci ani după gratii. A doua zi, pe 3 iulie, chestionat de jurnalişti cu privire la demisie, Fenechiu a exclus plecarea de bună voie de la minister: „Dacă vă doriţi foarte mult acest lucru, căutaţi pe altul”.

Astăzi, 12 iulie, se dovedeşte că , el fiind condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. N-a acceptat oferta, acum merge la puşcărie.

Relu Fenechiu a fost condamnat de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare. În momentul de faţă, minsterul Transporturilor a fost preluat provizoriu de Victor Ponta. Potrivit informaţiilor PUTEREA, Dan Şova urmează să-l înlocuiască pe Relu Fenechiu în funcţia de ministru al Transporturilor.

Premierul a declarat la câteva minute după pronunţarea instanţei că este mulţumit de activitatea acestuia în fruntea ministerului, dar mâhnit de decizia judecătorilor. Relu Fenechiu a fost inculpat în dosarul "Transformatorul", împreună cu  fratele acestuia, Lucian, care a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare. Ambele decizii nu sunt definitive, putând fi atacate cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei suprem,e dar cu toate aceste demnitarul va fi nevoit să plece din guvern.

Liderul liberal a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. La aceeaşi pedeapsă a fost condamnat şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2004, şi Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 - 2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

Condamnaţii, obligaţi să plătească daune de 6.327.390 lei

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 - 2005, şi Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2005, ambii pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-01-30

TAGURI: relu, fenechiu, condamnat, cinci, ani, inchisoare, executare, transformatorul, lucian, ponta, sova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LILIANA
12 Iul 2013

BINE CA TE-AI DUS , FENECHIULE !!!!! PENALUL FENECHIU SA-SI IA LA PLECAREA DIN MINISTER SECTRETARII DE STAT SI MANAGERII PERFORMANTI DE LA CFR PE CARE I-A NUMIT PERSONAL . TOTI DAR ABSOLUT TOTI AU DEVALIZAT IN CATEVA LUNI DE ZILE SOCIETATILE DE CARE AU RASPUNS SAU PE CARE LE-AU CONDUS PE MII DE EURO /LUNA. GHIBU, DOROBANTU, etc... SE AUDE ?
PETRE
13 Iul 2013

"Fenechiu îşi pregăteşte om de paie la Transporturi Ministrul Transporturilor. Relu Fenechiu (PNL), îşi pregăteşte un înlocuitor pentru a prelua conducerea ministerului. Potrivit surselor , varianta preferată de Relu Fenechiu este deputatul Mugur Cozmanciuc, vicepreşedinte al PNL Iaşi şi cunoscut ca fiind mâna dreaptă a actualului ministru al Transporturilor. Astfel, Fenechiu spera să îşi menţină controlul asupra ministerului. Soţia lui Cozmanciuc este, în acest moment, şefa Corpului de Control al Ministerului Transporturilor.
MIRELA
13 Iul 2013

"Condamnarea în primă instanţă a ministrului Relu Fenechiu reprezintă o enormă bilă neagră pentru USL, pentru Victor Ponta şi pentru Crin Antonescu. Liberalii se descalifică pentru că au vrut să facă dintr-un şmecher de provincie un cal de cursă lungă în politica românească. Sau un colector de geniu al fondurilor de la Ministerul Transporturilor! De altfel, soluţia Fenechiu la Transporturi nu este cu nimic mai bună decât cea cu Chiţoiu la Finanţe, cu Varujan la Economie sau cu Dan Ruşanu la Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală. Improvizaţii, oamenii fără anvergură şi posesorii de soluţii bune de Piaţa Matache nu scot România din criză, oricât s-ar opinti."
Random imageUltimele stiri


loading...