2017-01-24 21:14


„Vicele” CJ Cluj rămâne arestat: „Am muncit fără pete”

 |  14:03
„Vicele” CJ Cluj rămâne arestat: „Am muncit fără pete”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, rămâne în arest preventiv, a decis, vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins recursul. Decizia este definitivă.

Bica a susţinut în faţa magistraţilor care au judecat contestaţia împotriva mandatului de arestare că toată viaţa sa a muncit fără să lase urme sau pete. "Am fost împins de societate să fac următorul pas, iar de trei ani sunt vicepreşedintele Consiliului Judeţean", a adăugat el. Vicepreşedintele CJ Cluj a explicat că în această perioadă s-a ocupat atât de construirea Cluj Arena, cât şi de programul de gestionare a deşeurilor, subliniind că opinia clujenilor este că nu a făcut greşeli.

Radu Bica a fost arestat preventiv pentru luare de mită pentru 29 de zile, printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj din 1 noiembrie.

În faţa instanţei, avocaţii lui Bica au solicitat admiterea contestaţiei şi cercetarea acestuia în libertate, susţinând că procurorii anticorupţie nu au probe care să îl incrimineze pe vicepreşedintele CJ Cluj. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a susţinut că lipseşte actul material pentru care se presupune că Bica ar fi primit mită de la Aspazia Droniuc, având în vedere că procedurile privind licitaţia pentru mentenanţa Cluj Arena nu au fost demarate încă.

De asemenea, avocaţii au subliniat că administratorul Cluj Arena a afirmat, în declaraţia dată la DNA, că Bica nu avea nicio putere de decizie în ceea ce priveşte licitaţia pentru mentenanţa stadionului, care ar urma să aibă loc în 2012. Totodată, apărătorii au cerut instanţei să ia în considerare şi faptul că mass-media nu a relatat, anterior reţinerii clientului lor, că acesta ar fi suspectat de fapte penale şi nu se poate spune că s-a îmbogăţit de când este în administraţia locală, dacă sunt avute în vedere declaraţiile acestuia de avere.

Pe de altă parte, procurorul DNA de şedinţă a cerut respingerea recursului şi menţinerea în arest a lui Radu Bica. Procurorul a afirmat că declaraţia Aspaziei Droniuc, precum şi interceptările realizate în dosar confimă acuzaţiile care îi sunt aduse vicepreşedintelui CJ Cluj. Totodată, a cerut instanţei să aibă în vedere faptul că cercetările în dosar sunt la început, urmărirea penală fiind începută ca urmare a disjungerii dintr-un alt dosar.

În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Radu Bica a afirmat că, în cei 49 de ani de viaţă a muncit fără să lase pete sau urme. "Am fost împins de societate să fac următorul pas, iar de trei ani sunt vicepreşedintele Consiliului Judeţean", a adăugat Bica. Acesta a explicat că în această perioadă s-a ocupat atât de construirea Cluj Arena, cât şi de programul de gestionare a deşeurilor, subliniind că opinia clujenilor este că nu a făcut greşeli.

Totodată, Bica a susţinut că, la începutul lunii aprilie, a fost contactat de reprezentanţii Bosch, alături de care a negociat ca aceştia să ia locul celor de la Nokia, pentru ca peste 1.000 de persoane "să aibă în continuare unde munci".

În final, Radu Bica le-a cerut magistraţilor să dispună cercetarea lui în libertate, afirmând că se va supune oricăror măsuri pe care instanţa i le va impune.

10.000 de euro șpagă

Potrivit procurorilor anticorupţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica urma să primească de la doi oameni de afaceri suma de 25.000 de euro, pentru a le facilita câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena, bani din care a primit efectiv 10.000 de euro.

Astfel, în cursul lunii octombrie, Bica a acceptat oferta a două persoane de a primi suma de  25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012.

În aceleaşi împrejurări, vicepreşedintele CJ Cluj a pretins ca, la data de 27 octombrie 2011, să-i fie remisă o primă tranşă, în sumă de 10.000 de euro.

În data de 31 octombrie 2011, Bica a primit de la una dintre persoanele cu care făcuse înţelegerea suma de 43.000 de lei, echivalent a 10.000 de euro, fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28

TAGURI: radu bica, arestComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image