2018-12-11 02:15


Vicepreședintele ANRP a folosit instituția statului în scop personal

 |  11:46
Vicepreședintele ANRP a folosit instituția statului în scop personal

Vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Remus Virgil Baciu, arestat preventiv, duminică, pentru trafic de influență alături de complicele sau Camelia Andrușenco, a folosit instituția la care lucra în scop personal, arată magistrații Curții de Apel București în încheierea de ședință din data de 28 august.        Ei îl acuză pe vicepreședintele ANRP de „perseverență infracțională”, arătând că acesta mai are un dosar penal pe rolul instanțelor din 2007,  dosar în care este judecat în stare de libertate pentru abuz în serviciu și luare de mită.

„În exercitarea prerogativelor funcţiei deţinute, inculpatul Remus Virgil Baciu avea obligaţia să respecte şi să îndeplinească atribuţiile de serviciu cu mare rigurozitate şi fără a întreprinde acţiuni care să pună la îndoială sau să creeze cea mai mică suspiciune cu privire la corectitudinea, imparţialitatea şi legalitatea activităţilor sale. Se mai poate desprinde concluzia că, inculpatul Baciu a folosit o instituţie a statului în interes personal, folosindu-se de funcţia deţinută pentru obţinerea unor interese personale, activitate în care a fost implicată şi inculpata Camelia Andrușenco, creând astfel în rândul societăţii un sentiment de neîncredere în instituţiile statului implicate în aplicarea legii şi asigurarea respectării ordine sociale”, arată magistrații în motivarea deciziei. „Or, din această perspectivă, în cauză instanţa constată că, gradul de pericol social sporit al activităţilor infracţionale presupuse a fi săvârşite de către inculpaţii Remus Virgil Baciu – în calitate de subsecretar de stat - și Camelia Andrușenco,demersurile efectuate în obţinerea sumei de bani şi posibilitatea reală de extindere a sistemului de relaţii corupătoare asupra activităţii altor funcţionari din cadrul ANPR sunt elemente din care rezultă pericolul pentru ordinea publică al inculpaţilor care justifică măsura arestării preventive şi exclude, totodată, din perspectiva art.136 alin.8 C.p.p., alegerea altei măsuri neprivative de libertate fără a induce suspiciunea opiniei publice că instituţiile statului protejează actele de corupţie, iar sistemul judiciar este ineficient în a se autoapăra în aceste situaţii”, se mai arată în documentul citat.

Magistrații Curții de Apel București îl acuză pe Remus Virgil Baciu de „perseverență infracțională”, deoarece aceta nu este la prima abatere în ceea ce privește faptele de corupție. Potrivit instanței vicepreședintele ANRP mai are pe rolul instanțelor un dosar în care este judecat pentru abuz în serviciu și luare de mită. „În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Remus Virgil Baciu, instanţa constată că acesta a dat dovadă de perseverenţă infracţională (...) întrucât a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune. Din actele şi lucrările dosarului rezultă că, în dosarul nr. 147/P/2006 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, s-a întocmit la data de 18.10.2007 rechizitoriu, fiind trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul  Baciu. pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată şi luare de mită (...) cauza fiind înregistrată sub nr. 7330/2/2007 pe rolul Curtea de Apel Bucureşti, pentru judecarea fondului cauzei. Dosarul a fost soluţionat pe fond de către instanţa de judecată, fiind dispusă o soluţie de achitare faţă de inculpatul Remus Virgil Baciu, în prezent, cauza fiind la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pentru judecarea recursului”, au mai arătat judecătorii. Potrivit procurorilor, în perioada iunie - august 2011, Baciu a pretins, prin intermediul Cameliei Andruşenco, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989), o sumă de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP. În schimbul banilor, Baciu urma să facă demersuri în sensul urgentării soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...