2017-01-21 06:28

EVENIMENT


Vicepreşedintele CSM, George Bălan, despre acţiunile Laurei Kodruţa Kovesi, care vrea să confişte mai repede marile averi obţinute ilegal: ''M-am delimitat de procurorul general în problema averii!''

 |  19:52
Vicepreşedintele CSM, George Bălan, despre acţiunile Laurei Kodruţa Kovesi, care vrea să confişte mai repede marile averi obţinute ilegal: ''M-am delimitat de procurorul general în problema averii!''
Confiscarea în România a marilor averi obţinute ilegal, începândcu modificarea Constituţiei, îi separă pe cei mai importanţi decidenţi din zonajudiciară. Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, susţineeliminarea prezumţiei de caracter licit al averii, în vreme ce procurorul George Bălan, vicepreşedinteleConsiliului Superior al Magistraturii, ne-a declarat că nu pledează în favoareademersurilor Procurorului General, subliniind în context, că procurorii au acumcadrul legal să confişte averile.

George Bălan, vicepreşedintele Consiliului Superior alMagistraturii, nu se alătură Procurorului General al României, Laura KodruţaKovesi, în problema prezumţiei caracterului averii ca fiind licit sau ilicit.Vicepreşedintele CSM ne-a declarat că ceea ce trebuie respectat în acest momenteste Constituţia în vigoare, mai ales că avizul Curţii Constituţionale înaceastă chestiune este negativ. Mai mult, George Bălan subliniază că în Româniaexistă cadrul legal în care se poate confisca averea. „Noi am prezentat unpunct de vedere Consiliului anterior deciziei Curţii Constituţionale prin caream antamat mai multe elemente. Nu vom putea comenta deciziile CurţiiConstituţionale, trebuie să luăm act de ele. Este un principiu pe care trebuiesă-l respectăm. Aceasta este o prevedere constituţională, pe care CurteaConstituţională o apreciază ca fiind constituţională, iar eu ca procuror,indiferent de ce cred sau simt, sunt obligat să respect principiile careguvernează funcţionarea acestui stat. Ce pot să va spun este că respectândacest principiu trebuie să găsim instrumente şi, ori de câte ori vom puteadovedi că o avere este dobândită ilegal, să putem lua măsuri prevăzute de legeîn mod succesiv, cum este prima, indisponibilizarea şi, ulterior, judecătorulsă poată dispune în mod temeinic confiscarea”, ne-a declarat vicepreşedinteleCSM.

„În activitateamea am obţinut astfel de confiscări”

Faţă de situaţia în care procedura de confiscare specialădevine inaplicabilă, George Bălan susţine că este posibilă confiscarea, numai dacă se documenteză şi se aduc dovezi instanţeide judecată că inculpatul a obţinut averea în mod ilegal. „Eu nu pot săcomentez hotărârea unui judecător. În măsura în care hotărârea unui judecătorni se pare că este netemeinică sau nelegală, orice procuror are calea să oatace la instanţa superioară. De principiu, eu vă spun că în activitatea mea amcerut şi am obţinut astfel de confiscări, în diferite materii. Dacă sunt colegicare au altă practică, au posibilitatea de a exercita căile de atac. Importanteste că, indiferent de modul în care ne place sau nu ne place o anumită normă,sau o anumită viziune politică asupra unei probleme să respectăm principiileunui stat, în raport cu Constituţia acelui stat, în speţă Constituţia României.”

La observaţia că în calitate de anchetator se delimiteazăclar de poziţia Procurorului General, George Bălan spune că apără înparlamentul magistraţilor interesul social. „Mă delimitez, pentru că, în acestmoment, eu sunt membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu mai suntprocuror. Şi poziţiile mele sunt poziţii generale ale societăţii şi alecolegilor mei procurori. Da, m-am delimitat!”, a mai precizat vicepreşedinteleConsiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general: Legalitatea averii trebuie probată,dar nu de procuror

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, adeclarat în mai multe rânduri că munca anchetatorilor este îngreunată, dacă nu,zădărnicită, de faptul că infractorii reuşesc să-şi înstrăineze averea, iarprejudiciul nu mai poate fi recuperat.

Kovesi a cerut modificarea Constituţiei, astfel încât ceivizaţi să fie obligaţi să dovedească modul în care au dobândit averea. Cu altecuvinte, sarcina probei trebuie răsturnată, astfel încât cel incriminat să-idovedească procurorului faptul că a obţinut averea în mod legal.

CSM apără proprietatea şi Revoluţia!

Într-un comunicat de presă, semnat depreşedintele Horaţius Dumbravă, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că “prezumţiacaracterului licit al averii trebuie păstrată, însă Constituţia poate ficompletată cu prevederea ca, atunci când instanţa decide că averea a fostobţinută ilegal, să se dispună confiscarea. Garanţiile dreptului de proprietatereprezintă un câştig inestimabil al Revoluţiei din decembrie 1989. Constituţiacomunistă nu prevedea nici o garanţie, iar experienţa anilor de dictaturăcomunistă au demonstrat că, fără garanţii constituţionale, dreptul deproprietate privată poate fi supus sistematic unui control etic de cele maimulte ori abuziv şi represiv.”

Foto Procurorul general, vicepreşedintele CSM

CurteaConstituţională - Averea este licită până la proba contrarie

CurteaConstituţională subliniază în motivarea, dată ieri, publicităţii că, până laproba contrarie, caracterul licit al averii trebuie garantat. “Curtea a reţinutcă prezumţia dobândirii licite a averii constituie una dintre garanţiileconstituţionale ale dreptului de proprietate, în concordanţă cu prevederilealin.(1) al art. 41 din

Constituţie (înprezent art.44 alin.(1)), conform cărora dreptul de proprietate este garantat.Această prezumţie se întemeiază şi pe principiul general potrivit căruia oriceact sau fapt juridic este licit până la dovada contrarie, impunând, în ce priveşteaverea unei persoane, ca dobândirea ilicită a acesteia să fie dovedită.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-01

Mai multe imagini:
Vicepreşedintele CSM, George Bălan, despre acţiunile Laurei Kodruţa Kovesi, care vrea să confişte mai repede marile averi obţinute ilegal: ''M-am delimitat de procurorul general în problema averii!''
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

RAROMA
22 Iun 2011

In Belgia si Norvegia constitutia prevede ca averea nu poate fi supusa confiscarii . ASA ca e minciuna ca suntem singura tara .

Adauga un comentariu

Random image