2018-12-11 08:52


Vine Popa...iar. Până la sfârşitul acestei lunii, fostul director al Gelsor va fi adus în România din Indonezia

 |  13:43
Vine Popa...iar. Până la sfârşitul acestei lunii, fostul director al Gelsor va fi adus în România din Indonezia
PreşedinteleIndoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa, acesta urmând săfie predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, au declarat, ieri,pentru Mediafax, surse oficiale.

PreşedinteleIndoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extrădarea luiNicolae Popa la data de 22 martie, potrivit informaţiilor Ambasadei Indoneziei laBucureşti. Decretulva fi trimis autorităţilor centrale de la Jakarta, respectiv poliţiei,procurorului general şi Ministerului Afacerilor Externe. Data la care va fi predat Nicolae Popanu a fost stabilită, dar va fi decisă de autorităţile centrale indoneziene şicomunicată Bucureştiului. Potrivit procedurii, termenul depredare este de 30 de zile.

AmbasadaIndoneziei la Bucureşti a precizat pentru Mediafax, în 9 martie, că Ministerulindonezian al Justiţiei a finalizat dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popaşi că actele au fost transmise preşedintelui indonezian, care să semneze undecret în acest sens. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, la 24 februarie,că dosarul pentru extrădarea lui Nicolae Popa se afla, din 18 februarie, laMinisterul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia pentru a fi finalizat.

TribunalulBucureşti a anunţat la începutul lunii martie că va solicita audierea luiNicolae Popa prin videoconferinţă în procesul în care este judecat omul deafaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

MinisterulJustiţiei informa, în 8 decembrie 2010, că instanţa indoneziană a hotărât că sepoate da curs cererii de extrădare formulate de autorităţile române privindu-lpe cetăţeanul român Popa Nicolae, decizia judecătorească fiind definitivă.

Lipsaunui acord de extrădare

ÎntrucâtRomânia nu are un acord de extrădare încheiat cu Indonezia, potrivitprocedurii, este necesar ca instanţa indoneziană să se pronunţe definitiv înlegătură cu această decizie. Dacă hotărârea instanţei este favorabilă, seîntocmeşte un proiect de decret care va fi înaintat preşedintelui Indonezieispre aprobare. Numai după ce decretul a fost semnat, extrădarea poate avea loc,explica la acel moment Ministerul Justiţiei.

Sursacitată preciza de asemenea că instanţa a hotărât că, până la extrădarea efectivă, PopaNicolae va rămâne în arestul poliţiei.

Înfebruarie 2010, ministrul indonezian al justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizatextrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiindaprobată, ulterior, şi de preşedintele indonezian.

ÎntreRomânia şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului39 din Legea 1/1979 privind extrădarea, în cazul în care preşedintele acceptă ocerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în careun astfel de acord ar exista.

Potrivitaceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este cel care comunicădecretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice, însă acelaşiminister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şi informaţiisuplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.

Aceeaşilege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predatăautorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţieidin Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit,persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 dezile.

De11 ani fugit din ţară

Popaa fugit din ţară în 2000, iar mandatul internaţional de arestare a fost emis la26 ianuarie 2002. Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI pe20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi subacuzare în cauză, dintre care Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 aniînchisoare, iar Nicolae Popa, judecat în lipsă, 15 ani închisoare.

Fostadministrator al grupului financiar Gelsor, Popa a fost învinovăţit pentrucolapsul fraudulos al FNI, în 2000, când peste 100.000 de oameni şi-au pierdutbanii investiţi, iar statul român, ca garant, a fost nevoit să le plăteascădespăgubiri de peste 100 de milioane de euro, scrie Jakarta Globe. Popa susţineînsă că nu este vinovat, iar FNI era un fond mutual financiar şi nu o schemă detip piramidal. FNI, susţine Popa, a intrat în colaps din cauza retragerilormasive, scrie Jakarta Globe.

NicolaePopa, condamnat la 15 ani închisoare în România pentru înşelăciune şi delapidare,a fost arestat la 2 decembrie 2009la Jakarta. România a solicitatextrădarea lui Popa, dar, pentru că nu există un tratat bilateral de extrădare,aceasta se poate face printr-o procedură specială.

Popasusţine că nu este fugar, argumentând cu faptul că mandatul internaţional dearestare a fost emis în 2002, iar el se afla deja în Indonezia din 2000."Nu am plecat din ţară din cauza mandatului de arestare. Toate acuzaţiiledin ţara mea sunt minciuni", a declarat Popa, precizând că a preferat sătrăiască în Indonezia ca un om liber.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...