2017-01-24 13:19


Vîntu şi-a văzut arestarea la televizor

 |  21:00

Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 29 de zile, a lui Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca, alături de alte opt persoane, pentru delapidare şi spălare de bani în dosarul falimentării Petromservice. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs.

Sorin Ovidiu Vîntu a plecat de la Tribunal la locuința sa înainte de pronunțarea instanței, pentru că îi expirase ordonanţa de reţinere emisă de procurori. La ora închiderii ediției, el era așteptat la arestul Poliției Capitalei. La ieșirea din sala de judecată nu a spus decât că nu vrea să comenteze „deciziile lui Maior şi Coldea”.

Au mai fost arestați la cererea Parchetului General Octavian Ţurcan („coleg” cu Vîntu în dosarul de favorizare a infractorului Nicolae Popa), Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu, Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală, Sorin Mihai, Zizi Anagnostopol. Ultimii trei au fost trimiși în judecată de DIICOT într-un dosar privind tot activitatea de la Petromservice (devenită PSV Company) și tot pentru spălare de bani.

Potrivit Parchetului General, arestarea a fost întemeiată pe valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs (180 de milioane de euro, în dauna statului, dar și a salariaților Petromservice, acționari în societate), care a determinat intrarea companiei în insolvenţă. De asemenea, numărul foarte mare al persoanelor prejudiciate, adică aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi 7.000 de acţionari persoane fizice, cu o condiţie materială modestă, la care se adaugă sursele limitate de informaţii pentru acestea şi faptul că nu îşi puteau exercita drepturile în deplină cunoştinţă de cauză, constituie motive temeinice pentru arestare. Procurorii mai spun că lăsarea în libertate a celor zece putea crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare a unor fapte de acelaşi gen.

Pe de altă parte, procurorii afirmă că au probe din care rezultă că acei zece deţin numeroase companii şi conturi bancare în străinătate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi îngreunată dacă ar fi lăsaţi în stare de libertate.

Sechestru pe 80 de proprietăţi, inclusiv un bloc de opt etaje

Din probele strânse de procurori reiese că falimentarea controlată a SC Petromservice SA "a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 de euro şi afectarea a 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care în calitate de acţionari minoritari nu au mai putut încasa dividendele, din cauza activităţilor frauduloase de  diminuare semnificativă a valorii acţiunilor".

Datele anchetei arată că, în perioada 2008-2009, gruparea a cumpărat cu banii Petromservice acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale, şi au transferat frauduluos şi controlat banii obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real. În baza colaborării cu autoritățile din alte state, procurorii au stabilit că, în unele situaţii, revânzarea acţiunilor a avut loc după trei zile, iar preţul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit. Ulterior tranzacţiilor, banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăţi diferite, potrivit aceleiaşi surse.

Procurorii au decis să pună sechestru asigurător asupra a aproximativ 81 de imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane şi extravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare) în vederea recuperării prejudiciului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-25

TAGURI: sorin ovidiu vintu, televizor, arestareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SIMION
09 Noi 2011

A venit in sfarsit timpul ca Vântu să plătească pentru toate minciunile şi dezinformările de pe postul său de televiziune si pentru toate matrapazlacurile facute cu bani publici si cu banii oamenilor. La puscarie cu tine ...pesedist rusofil!
Random image