2019-03-25 22:33


Vinul de Jidvei are culoare portocalie. Proprietarul podgoriei Jidvei, luat în vizor de DIICOT în dosarul ''Mafia din Alba''

 |  19:24
Vinul de Jidvei are culoare portocalie. Proprietarul podgoriei Jidvei, luat în vizor de DIICOT în dosarul ''Mafia din Alba''
Dosarul „Mafia din Alba”, în care procurorii DIICOT îlcercetează pe directorul executiv în cadrul Finanţelor Publice locale, IoanDobra, fratele senatorului PDL Nicolae Dobra, scoate la iveală legăturilescandaloase, unele cu iz penal, ale mediului de afaceri cu politica. Mai exact,afacerile făcute de persoane privilegiate sub umbrela protectoare „portocalie”.

În urmă cu o lună, la momentul reţinerilor operate deDIICOT, am arătat cum un grup de afacerişti, condus de un italian, era protejatpe plan financiar-fiscal de câţiva funcţionari ai DGFP Alba, printre care seaflă şi Ioan Dobra. Alături de acesta au fost reţinuţi şi alţi funcţionari,printre care Dorin Conţan, şef de serviciu.

Acesta din urmă proteja în mod direct activităţilefinanciare ale unor companii mari, printre care şi Jidvei. Patronul celebreipodgorii, Claudiu Necşulescu, a fost deja audiat de procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism înlegătură cu relaţiile avute cu funcţionari ai Direcţiei Generale de FinanţePublice Alba.

Cu sprijinul tatălui şi al PD

Claudiu Necşulescueste patronul societăţii Jidvei SRL - Filiala Alba (fosta societate PerlaTârnavei SA), deţinând, ca persoană fizică, aproape 4% din părţile sociale, darşi ca persoană juridică, prin firma sa, Textil Promotion SRL, restulprocentelor din beneficii şi pierderi. Om de afaceri sibian la origine, constănţeanulClaudiu Necşulescu a devenit proprietarul renumitei podgorii în urmă cu 11 ani,sprijinit de tatăl său, Liviu Necşulescu, fost secretar PCR, acum directorgeneral al societăţii viticole. Gurile rele spun că Perla Târnavei a fost privatizată în favoarea constănţeanului Claudiu Necşulescu, fiind luată iniţial prin asociere în participaţiune, apoi printr-un leasing imobiliar şi, în final, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Afacerea afost perfectată în 1999, pe vremea penalului ministru al agriculturii Ioan Avram Mureşan (PNŢCD), sub aripa protectoare a actualului vicepreşedinteal Senatului, Alexandru Pereş, pe atunci deputat PD de Alba şi membru în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, apoi chiar secretaral comisiei.Se ştie că, în acel an, puterea politică în România era deţinută de ConvenţiaDemocratică, în care ponderea o avea PNŢCD, care se afla în alianţă cu PD.

Soţia „vicelui”Senatului, angajată

PatronulJidvei controlează nouă firme şi este un apropiat al partidului de guvernământ,având legături de prietenie, dar şi de afaceri cu oameni influenţi din PDL. Peplan local, sunt arhicunoscute relaţiile pe care Claudiu Necşulescu le are cuprimarul din Alba Iulia, Mircea Hava, dar şi cu preşedintele Consiliului JudeţeanAlba, Ion Dumitrel, ambii democrat-liberali. Cel mai bun amic, dar şiprotector, este, potrivit unor surse din interiorul partidului, senatorul PDLde Alba Alexandru Pereş, vicepreşedinte al Senatului, fost deputat de Alba. Soţiaparlamentarului, Maria Pereş, administrează cramele societăţii Jidvei,ocupându-se cu desfacerea produselor, adică de marketingul firmei lui Necşulescu.

Legături cuPDL şi în Constanţa

Fiindconstănţean, Claudiu Necşulescu nu putea să nu aibă afaceri şi în oraşul condusde Radu Mazăre, dar nu cu oameni din PSD, cum s-ar crede, ci tot cu un membrual PDL, respectiv Mădălina Popa, consilier local şi membru în Comisia deurbanistică. Aceasta a înfiinţat, în 2004, alături de soţul ei, Marin Popa,firma Dorada Exim, care, ulterior, şi-a schimbat denumirea în GEST - GREENENERGY SISTEM TEHNOLOGY SRL. La scurt timp de la deschiderea societăţii,Mădălina Popa se retrage din aceasta, lăsându-i locul lui Claudiu Necşulescu.Consilierul local are, în prezent, părţi sociale în firma Perfect DesignCompany, pe care o şi administrează, alături de Marin Dobrea, asociat cufamilia (fiul şi soţia) unui alt consilier local PDL, Dănuţ Nicosor AnastasiuMoisoiu.

Mafia dinAlba, protejată de inspectorii fiscali

Spuneam laînceputul articolului că povestea încrengăturilor din Alba a plecat de laancheta deschisă de DIICOT anul trecut, în dosarul 114D/P/2010, în care suntcercetaţi şi au fost reţinuţi un om de afaceri italian, Luca Anversa, şi„locotenenţii” săi, precum şi funcţionarii DGFP Alba Dorin Conţan şi IoanDobra, fratele senatorului PDL de Alba Nicolae Dobra. Pe scurt, dosarulprocurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia se referă la activitateagrupării conduse de Anversa, specializată însăvârşirea de infracţiuni dinsferamacrocriminalităţii economico-financiare, respectiv efectuarea unoractivităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără ale înregistra în evidenţele contabile sau efectuarea unor înregistrărinelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelordatorate bugetului de stat şi obţinereade beneficii financiaresubstanţiale.

Activitateagrupării a fost sprijinită de Dobra, Conţan şi alţi patru inspectori fiscali, IoanLazăr, Mihail Ioan Sârbu, Dănuţ Ioan Ispas şi Cristina Cioată. Toţi asigurauconsultanţă şi prestau servicii în favoarea lui Anversa şi a altor societăţidin Alba, printre care şi Jidvei SRL, efectuând şi controale formale la respectivelefirme. Astfel, deşi constatau în repetate rânduri activitatea infracţionalădesfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, funcţionariifiscali nu sesizau autorităţile competente, ci, dimpotrivă, consiliau membriigrupării în vederea acoperirii ilegalităţilor. Totodată, Ioan Dobra se afla înconflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţilecomerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către firmaAudit Consult SRL, la care acţionar era soţia sa, Lucreţia Dobra, iar misiunilede audit au fost efectuate efectiv de fiul său, Iulian Dobra.

Precizare

Am încercatsă obţinem o declaraţie de la Claudiu Necşulescu, dar acesta nu ne-a răspunsrepetatelor apeluri şi nici SMS-ului pe care i l-am dat ieri.

Problemepenale de familie. SenatorulPDL de Alba Nicolae Dobra, trimis în judecată de DNA pentru o fraudă imobiliară

SenatorulPDL de Alba Nicolae Dobra a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în lunamartie a anului 2009, alături de fostul primar al Sebeşului, AdrianAlexandru Dăncilă, şi membrii Consiliului Local al municipiului Sebeş, în perioada2004-2008, printre care se afla, în acea legislatură, şi actualul parlamentar.

Potrivit procurorilor, la 5 decembrie 2006,primarul Dăncilă a dispus întocmirea unor expertize de evaluare a terenului însuprafaţă de 243.923 mp aparţinând municipiului Sebeş (situat în municipiulSebeş, zona Şirinii Lancrămului, la circa 4 km de municipiul Alba Iulia) pentruvânzarea acestuia prin licitaţie publică, după ce o firmă din Harghitasolicitase construirea unei fabrici de bere. În aceeaşi zi, expertul evaluatorMarian Creţiu, la solicitarea Consiliului Local Şebeş, a întocmit patru rapoartede expertiză tehnică (deşi i se solicitase evaluarea unui singur teren),expertize în care a subevaluat imobilul respectiv. Ulterior, Dăncilă a iniţiatproiectul de hotărâre, convocând Consiliul Local, iar la 19 decembrie 2006, cei16 consilieri locali au aprobat vânzarea terenului prin licitaţie publică custrigare. La 15 februarie 2007, Dăncilă şi ceilalţi consilieri locali auaprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare a terenului cu societateacomercială care a câştigat licitaţia. În baza acestui contract, terenulaparţinând municipiului Sebeş a fost înstrăinat la preţul stabilit înrapoartele de expertiză, preţ inferior valorii de piaţă, deşi se ştia adevăratavaloare, bugetul municipiul Sebeş fiind prejudiciat cu 3.380.772,78 euro.

SenatorulNicolae Dobra a lansat un atac dur la adresa procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism, la scurt timp după acţiunea de luna trecută, finalizată cu reţinerea şiarestarea fratelui său, Ioan Dobra. Parlamentarul i-a acuzat pe anchetatori cănu-şi fac treaba cum trebuie. „Haideţi să facem o mică deosebire între a-ţiface treaba şi a ţi-o face ca lumea. Că şi eu pot să-mi fac de lucru. Da? Toţine putem face de lucru. Când o să se încheie (n.a. – ancheta) o să vă spun eucum îşi fac unii de lucru. Dar e bine să ne facem de lucru temeinic! Unul careface cercetare, ăla merge pe fir. De aia spun, că nu mai putem să ne facem,trebuie să şi lucrăm”, spunea senatorul într-o conferinţă de presă din 20 mai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-01

Mai multe imagini:
Vinul de Jidvei are culoare portocalie. Proprietarul podgoriei Jidvei, luat în vizor de DIICOT în dosarul ''Mafia din Alba''
zoom
Vinul de Jidvei are culoare portocalie. Proprietarul podgoriei Jidvei, luat în vizor de DIICOT în dosarul ''Mafia din Alba''
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...