2017-01-23 02:32


Virusul care poate ucide jumătate din omenire

 |  21:00
Virusul care poate ucide jumătate din omenire

Autorul celei mai controversate cercetări a anului 2011, Ron Fouchier, a făcut primele declaraţii după ce autorităţile americane au recomandat, în premieră, cenzurarea studiului care a dus la conceperea celei mai contagioase tulpini de gripă aviară. Experţii sunt de părere că virusul creat de echipa condusă de Fouchier are potenţialul de a ucide jumătate din populaţia planetei.

„Cercetarea noastră este una cu uz dual: poate fi folosită şi în scopuri bune, şi în scopuri rele. Comisia SUA recomandă ca detaliile despre această cercetare să fie publicate într-o formă restrânsă. Am accepta să facem acest lucru dacă ar fi fezabil, dar avem dubii. Am elaborat o listă cu experţii cărora le putem oferi detalii despre studiul nostru, iar lista a ajuns să cuprindă peste 100 de organizaţii de pe întreg mapamondul, iar în total este vorba de 1.000 de experţi. Odată ce ai oferit aceste detalii unui număr mai mare de 10 persoane, informaţia se va răspândi. De aceea, ne îndoim că putem da curs acestei recomandări”, a declarat Fouchier pentru „New York Times”.

Întrebat care consideră el că ar putea fi soluţia, Fouchier a explicat: „Este vorba despre o cercetare foarte importantă, ce ridică un număr de întrebări ce trebuie studiate în detaliu de către comunitatea ştiinţifică. De aceea, pentru că nu putem menţine acest studiu confidenţial în cadrul unui grup atât de mare, cred că singura soluţie este publicarea acestuia în varianta necenzurată”.

Potrivit descopera.ro, cercetătorul spune că H5N1 se poate transmite pe calea aerului între mamifere. „Informaţiile despre aceste mutaţii trebuie comunicate cercetătorilor din ţările afectate de H5N1, ca aceştia să poată monitoriza tulpinile care circulă în natură şi să poată identifica respectivele mutaţii periculoase. Dacă pot identifica aceste tulpini la timp şi reuşesc să oprească epidemia la timp, înainte să devină pandemie, acest studiu va contribui la salvarea multor vieţi. Pentru că am creat această tulpină adaptată la mamifere în laborator, putem crea medicamente şi vaccinuri împotriva ei înainte ca ea să apară în natură”, a spus Fouchier.

Cercetătorul a ţinut să asigure publicul că studiul asupra virusului supercontagios a avut loc în facilităţi concepute special pentru a proteja publicul, existând numeroase „straturi de protecţie” care fac să fie cvasiimposibil ca tulpina gripală să „scape” din laborator.

Întrebat dacă a observat vreun semn că ar fi monitorizat de agenţi guvernamentali, Fouchier a răspuns: „Sunt convins că sunt monitorizat de multe guverne ale lumii; dacă mă urmăresc, fac o treabă bună, pentru că nu i-am observat”.

Fouchier a mai spus că este extrem de greu ca acest virus să fie creat de o grupare teroristă în laborator. „Ca acest virus să fie reprodus într-un laborator, e nevoie de o echipă de specialişti extrem de bine pregătiţi şi de un laborator sofisticat. Eu cred că natura este cel mai mare bioterorist. Sunt mulţi agenţi patogeni în natură care se pot obţine foarte uşor şi care ar provoca victime multe în cazul în care ar fi folosiţi într-un centru populat. Aşadar, dacă există grupări care vor să se ocupe de bioterorism, sunt căi mult mai uşoare de a acţiona pe această cale decât să încerce să reproducă această tulpină a virusului H5N1. Modificarea genetică a gripei aviare H5N1 nu e ceva ce poate fi realizat într-un garaj, sunt alte metode mult mai eficiente la care grupările teroriste pot apela”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-05

TAGURI: virus, h5n1, omenireComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image