2017-01-22 04:00

EVENIMENT


Wikipedia se închide pentru 24 de ore

 |  19:55
Wikipedia se închide pentru 24 de ore

Fondatorii site-ului Wikipedia au hotărât să suspende timp de 24 de ore activitatea acestuia, în cursul zilei de miercuri, pentru a manifesta împotriva propunerilor de lege antipiratare din Statele Unite, relatează BBC. De asemenea, site-urile Reddit şi blogul Boing Boing vor lua parte la forma de protest iniţiată de cel mai mare site enciclopedic din mediul virtual.

Administratorii site-urilor au declarat că se opun legilor de stopare a piratării online şi de protejare a proprietăţii intelectuale, cunoscute după acronimele „Sopa” şi „Pipa”. Cele două legi au primit deja sprijin din partea Hollywoodului, a industriei muzicale şi a Camerei de comerţ americane. În contrapartidă, fondatorii unor site-uri emblematice ale mediului online, printre care eBay, Google, Twitter, Yahoo! sau Wikipedia, şi-au arătat îngrjiorarea privind cele două proiecte ale Congresului, într-o scrisoare deschisă. Aceştia au subliniat că Guvernul american ar putea cenzura internetul folosind măsuri de genul celor folosite de autorităţile din China, Malaiezia şi Iran. „Cu toţii avem şansa de a înfiinţa grupuri şi asociaţii care promovează spiritul antreprenorial, inovaţia, crearea de conţinut şi libertatea de expresie online”, se arată în scrisoarea deschisă, potrivit Mediafax.

Printre prevederile celor două acte legislative se numără faptul că guvernul american poate interzice site-urilor, motoarelor de căutare sau furnizorilor de servicii online încheierea unor contracte cu o serie de companii suspectate că ar întreprinde activităţi ilegale. Reprezentanţii Casei Albe au apărat importanţa implementării unor astfel de legi, precizând că acestea nu vizează îngrădirea libertăţii de exprimare sau reducerea dinamismului şi a inovaţiei promovate în spaţiul virtual. Organizatorii protestului care vizează suspendarea activităţii Wikipedia pentru o zi au subliniat că „Sopa” şi „Pipa” reprezintă doar o parte din problema generală care vizează legalizarea internetului. „Peste tot în lume se crează legislaţii antipiratare menite să protejeze drepturile de autor, dar care nu fac decât să îngrădească libertatea de exprimare”, au precizat administratorii Wikipedia, într-un comunicat.

Site-ul Wikipedia, care a sărbătorit pe 15 ianuarie cea de-a 11-a aniversare, este cea mai importantă enciclopedie online din lume, cu peste 20 de milioane de articole în 282 de limbi. Perioada de inactivitate a site-ului va începe miercuri dimineaţă de la ora 05.00 GMT (ora 07.00, în România) şi va înceta 24 de ore mai târziu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: inchidere Wikipedia, protest Wikipedia, lege anti-piratare online, lege online, congres american, libertate de exprimareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image