2018-12-11 06:43


Zeci de mii de cărţi unicat au fost distruse

 |  15:27
Zeci de mii de cărţi unicat au fost distruse

Zeci de mii de cărţi unicat au fost deteriorate după ce magistrala de apă a Complexului Energetic din Craiova a inundat, vineri seara, în zona Lăpuş, cel mai mare depozit de carte al Bibliotecii Universităţii din Craiova(BUC).

Conducerea BUC clasifică distrugerea celor aproape 100.000 de volume unicat drept “un dezastru cultural”, având în vedere că volumele erau cărţi unicat. “Magistrala de apă care trece pe lângă sediul BUC s-a spart, provocând patru spărturi în perete, şi a inundat subsolul bibliotecii unde se află 100.000 volume.

Evenimentul este unul cât se poate de regretabil şi reprezintă un dezastru cultural”, a declarat sâmbătă Mihai Coşoveanu, directorul BUC, informează Agerpres. Valoarea de inventar a cărților  atinge milioane de lei. Coşoveanu a arătat că temperatura foarte ridicată a apei, de aproximativ 50-60 grade, a dus la deteriorarea majorităţii acestor volume, producând prejudicii inestimabile. “Aceste cărţi nu mai pot fi recuperate şi nu mai pot fi luate din altă parte, întrucât unele sunt din secolul al XIX-lea (...) Sunt cărţi vechi - enciclopedii, atlase, dicţionare, hărţi, cărţi rare, codul civil francez de la 1900 - iar foaia lor este hidrofilă şi a absorbit foarte uşor apa. De fapt, din cauza aburilor s-a creat condens în interior şi la un moment dat venea apa din toate părţile, inclusiv de pe tavan”, a a adăugat acesta.

Cea mai mare parte a fondului de carte a bibliotecii a fost transferată aici după ce depozitul a fost realizat la standarde europene şi dat în folosinţă în 2007.

Tatian Tudoreache, directorul Regiei de Termoficare, a specificat că defecţiunea a apărut în reţeaua de agent primar a Craiovei, gestionată de Complexul Energetic. Pentru reparații, aproape 1.500 de apartament din Craiova, au rămas temporar făra apa caldă. Incidentul a apărut după ce Regia de Termoficare Craiova a reluat, vineri, furnizarea apei calde în municipiu. Aproape o săptămână peste 90 % din populaţia oraşului a stat fără apă caldă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MOLDOVEANU
14 Aug 2011

Ce prosti oltenii astia !?! Asemenea carti nu se tin la SUBSOL, idiotilor !!!
Random imageUltimele stiri


loading...