2017-01-19 17:27

EVENIMENT


Zeci de poliţişti au pichetat sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor

 |  19:38
Zeci de poliţişti au pichetat sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor
Câteva zeci de poliţişti au protestat, ieri, în faţa sediuluiMinisterului Administraţiei şi Internelor, nemulţumiţi de reducerea normei de hranăîn luna iunie şi de disponibilizările care vor avea loc în perioada următoare,ameninţând că opresc activitatea dacă cererile lor nu vor fi rezolvate. LiderulSindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC),Marin Gruia, a declarat că prin protestul de luni poliţiştii vor să tragă unsemnal de alarmă conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Tăierea normei de hrană este ilegală, iar Guvernul trebuie să găsească înşedinţa de miercuri o soluţie, pentru că altfel noi oprim activitatea”,a spus Gruia. El a precizat că pichetul de ieri va continua şi în zileleurmătoare, SNPPC având autorizaţie de protest până vineri, între orele 11.30 şi18.00. Liderul sindical a adăugat că la protestul de ieri au venit doar poliţiştidin Capitală, urmând ca marţi să fie o acţiune mai amplă, la care vor participapoliţişti din toată ţara. Gruia a spus că sindicaliştii au fost invitaţi, astăzi,la discuţii la Ministerul Administraţiei şi Internelor. El a precizat că sperăca la această întâlnire să fie puse în aplicare propunerile sindicaliştilor şi,împreună cu conducerea MAI, să se găsească cea mai bună soluţie pentruangajaţii instituţiei. Ministrul Traian Igaş i-a invitatla discuţii azi, la ora 17.00, pe reprezentaţii sindicatelor poliţiştilor şipersonalului contractual din MAI.

Întâlnire cucapii MAI

ReprezentanţiiMAI au anunţat că în cadrul întâlnirii vor fi abordate „aspecte legate deprocesul de reformă şi modernizare demarat la nivelul MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor, măsurile de îmbunătăţire a Statutuluipoliţistului, precum şi alte teme de interes pentru poliţişti”. O delegaţie aSNPPC a discutat, joia trecută, cu ministrul internelor, Traian Igaş, şi cuşeful Poliţiei Române, Liviu Popa, despre restructurările din MAI şi desprereducerea normei de hrană. Liderul SNPPC, Marin Gruia, a anunţat, la finalulîntâlnirii, că a propus conducerii MAI suspendarea la cerere din activitate aunor poliţişti, pe o perioadă de doi-trei ani, pentru evitareadisponibilizărilor. Gruia a precizat că, în ceea ce priveşte structurile dearme ale ministerului, sunt peste o mie de angajaţi care s-ar putea suspenda lacerere. Liderul sindical a adăugat că dacă ministerul acceptă propunerea lor desuspendare din activitate a unor poliţişti s-ar rezolva aproximativ 70% dinnevoia de disponibilizări.

Peste 100.000 depersoane, afectate

În ceea cepriveşte reducerea normei de hrană, Gruia spune că pe indicatorii de plată dinprima parte a anului nu s-au făcut disponibilizările prevăzute în buget, astfelcă reprezentanţii MAI au fost nevoiţi să recurgă la această măsură, care esteprovizorie. Liderul Sindicatului „Pro Lex”, Vasile Lincu, a declarat, săptămânatrecută, că reducerea normei de hrană va afecta peste100.000 de persoane, adică pe toţi angajaţii MAI. Potrivit luiLincu, în documentul întocmit de Direcţia Financiară din MAI se arată că norma de hrană va fi redusă de la 720 la 130 de lei în luna iunie,fără a se specifica ce urmează să se întâmple din luna următoare. Lincu aprecizat că, după această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între800 şi 1.200 de lei lunar.

Igaş: Bugetul pe2011 constrânge ministerul la restructurări

Disponibilizăriledin Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile,a anunţat, săptămâna trecută, ministrul Traian Igaş, precizând că dupăstudierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase laconcurs şi ulterior ocupate. Igaş a amintit că bugetul pe anul 2011 obligăconducerea MAI să recurgă la restructurări, procesul fiind îngreunat de faptulcă legea privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetulaprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsă în Parlament. Ministrul amai spus că până în 3 iunie speră să se încheie analiza organigramelor depersonal şi ca acestea să fie îmbunătăţite, inclusiv să devină mai flexibile,mai comprimate şi să se reducă numărul de posturi din aparatul central. Igaş aadăugat că la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflaţi în misiuneîn stradă să nu dispară nici un post. În ceea ce priveşte reducerea normeipentru hrană în luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus că diferenţa va firedată poliţiştilor în trimestrul trei, asigurând că există prevederi bugetareîn acest sens. Ministrul a mai subliniat că, potrivit Notei-raport aprobate în1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei dehrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca dintrimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image