2018-12-16 12:39


Ziua Naţională. Tricolor furat şi un atentat dejucat

 |  18:48
Ziua Naţională. Tricolor furat şi un atentat dejucat

Ziua Naţională a României nu a fost peste tot o sărbătoare cum trebuie. În Oradea a fost arborat un steag cu stema comunistă, la Sfântu Gheorghe s-a furat tricolorul, iar la Târgu Secuiesc un extermist ungur voia să detoneze o bombă.

La Oficiul Poştal numărul 9 din Oradea a fost arborat un tricolor pentru Ziua Naţională, doar că acesta avea stema Republicii Socialiste România.

Orădenii care au trecut prin zonă au fotografiat steagul şi au semnalat autorităţile, care l-au înlocuit luni. „Când am văzut nu-mi venea să-mi cred ochilor. Probabil l-au pus la mişto, că noi nici munţi, nici sonde, nici păduri nu mai avem. Le-au luat toate străinii”, a spus un orădean, potrivit ebihoreanul.ro. Stema comunistă era reprezentată de o cunună de spice înconjurând o sondă, brazii şi munţii Carpaţi sub o stea roşie în cinci colţuri.

Steag românesc, dispărut

Steagul românesc de pe catargul aflat în vecinătatea monumentului Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut luni dimineaţă la schimbarea echipelor de patrulare, fiind înlocuit cu steagul secuiesc, de către persoane necunoscute.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Covasna, col.(r) Ioachim Grigorescu a declarat că dispariţia drapelului nu a fost un gest izolat de „lezare a simbolului naţional” în preajma Zilei Naţionale a României, amintind că pe data de 1 Decembrie 2014 în municipiul Târgu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe câteva case din zona centrală, iar în 2013, în preajma sărbătoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, a fost vandalizat drapelul tricolor din faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe. Acesta a fost tăiat în două locuri, iar cazul, investigat de Poliţie, a rămas cu autori necunoscuţi.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru Agerpres că în urma acestui incident va reitera cererea de reintroducere în Codul Penal a infracţiunii de ofensă adusă însemnelor naţionale, dezincriminată în urma revizuirii legii, astfel încât orice act ostil, dispreţuitor ori jignitor la adresa simbolurilor naţionale să poată fi sancţionat ca atare.

Bombă pentru paradă

La Târgu Secuiesc, procurorii DIICOT l-au reţinut pe Beke Istvan Attila (foto medalion), un extremist ungur care voia să detoneze o bombă cu ocazia manifestărilor de 1 decembrie. Potrivit SRI, Beke Istvan Attila era supravegheat de două luni. Extremistul este membru al „Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM)”, înfiinţată în aprilie 2001, în Ungaria, de catre tineri maghiari cu orientare de dreapta.

Într-un comunicat al procurorilor se arată că Beke Istvan Attila, „membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie. Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora”.

“Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” este o organizaţie extremistă care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon şi refacerea Ungariei Mari şi de-a lungul timpului, activiştii i-au chemat pe tinerii maghiari la mese rotunde şi i-au invitat să se alăture mişcării, ademenindu-i cu slogane precum: “Ieşi din zona de confort, vezi cum e viaţa în HVIM“, “Fă parte din rezistenţă“, “Noi nu luptăm doar în spațiul virtual, steagul libertăţii noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acţiunii”, scrie Rise Project. László Toroczkai, fondatorul HVIM, a fost blocat la frontieră în octombrie 2013, primind interdicţia să mai intre în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-01

TAGURI: ziua nationala, tricolor furat, atentat dejucat, sfantu gheorghe, oradea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...