2018-10-16 15:40


199 de jurnalişti încarceraţi în 2015. Libertatea presei a regresat substanțial în Egipt și Turcia

 |  16:38
199 de jurnalişti încarceraţi în 2015. Libertatea presei a regresat substanțial în Egipt și Turcia

China și Egiptul se află pe primele poziții ale listei țărilor care au încarcerat jurnaliști în 2015, numărul reprezentanților presei aflați în închisoare fiind în ușoară scădere față de anul trecut, a anunțat marți Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ, organizație neguvernamentală cu sediul la New York) în raportul său anual. Numărul jurnaliștilor încarcerați a scăzut în acest an la 199 (dintre care 109 jurnaliști online), de la 221 în anul 2014.

Documentul relevă că țara cu cei mai mulți jurnaliști întemnițați a rămas China, cu 49 de cazuri în acest an, în creștere față de anul 2014, când 44 de jurnaliști au fost încarcerați. De asemenea, raportul arată că libertatea presei a regresat substanțial în Egipt și Turcia în acest an. Egiptul a băgat în închisoare 23 de jurnaliști în acest an (față de 12 în anul 2014) și Turcia șapte jurnaliști. Tendința este îngrijorătoare ținând cont de faptul că Turcia a încarcerat mai mulți jurnaliști decât orice altă țară în 2012 și 2013.

În Iran, unde există o situație foarte gravă privind libertatea presei, numărul jurnaliștilor încarcerați a scăzut de la 30 anul trecut la 19 în acest an. Printre cei aflați încă în închisoare pe teritoriul iranian se află Jason Rezaian, corespondent al ziarului The Washington Post, care a fost acuzat de spionaj de către autoritățile de la Teheran.

Etiopia, unde se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale cenzurii asupra presei, a eliberat șase bloggeri din închisoare în acest an, dar ei încă sunt supuși restricțiilor de călătorie, adaugă raportul CPJ.

În total, în acest an 28 de țări din întreaga lume au întemnițat jurnaliști, dintre care 10 state au încarcerat un singur reprezentant al presei. Din totalul jurnaliștilor în închisoare, 28% sunt free-lancer-i. CPJ are cunoștință de cel puțin două cazuri de jurnaliști încarcerați ale căror familii au cerut ca numele lor să nu fie dezvăluite, în speranța că prin negocieri vor obține eliberarea lor, mai menționează același raport.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-15

TAGURI: libertatea presei, jurnalisti, incarceraţi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...