2018-12-16 15:56


A început lupta pentru succesiune între fiii lui Gaddafi. Libia, mai mult în interesul ''vital'' al Europei decât al SUA

 |  17:48
A început lupta pentru succesiune între fiii lui Gaddafi. Libia, mai mult în interesul ''vital'' al Europei decât al SUA
Libia este mult mai"vitală" pentru Europa decât​​pentru Statele Unite, a declarat un fost consilier al Casei Albe, carea recunoscut şi că scopul final al operaţiunilor din ţara nord-africană esteînlăturarea lui Gaddafi. De altfel, doi dintre fiii liderului libian ar avea unplan de îndepărtare a tatălui lor, cu acordul său.

Generalul James Jones, care până înoctombrie anul trecut a servit în calitate de consilier al preşedintelui BarackObama pe chestiuni de securitate naţională, a recunoscut la un talk-show căînlăturarea liderului libian a fost scopul final al campaniei militare, dar adeclarat că nu este clar modul în care această acţiune va fi realizată. Săptămâna trecută, Pentagonul a dat înapoi de la un rol deconducere în cadrul campaniei aeriene, subliniind că nu doreşte să se angajezeîntr-un alt război major. Libia nu reprezintă“un interes vital (în Statele Unite), în sensul că aceasta afecteazăsecuritatea vitală a naţiunii", a declarat el pentru ABC News. "Este mai mult în interesul vital aleuropenilor... atunci când iau în considerare efectele imigraţiei masive, ale terorismului,ale pieţei petrolului." Dealtfel, ţări europene, conduse de Italia, Franţa şiGermania, sunt consumatorii de frunte ai petrolului libian. O coaliţie condusă de SUA a lansat primalovituri aeriene împotriva Libiei, dar NATO a preluat comanda operaţiunilor săptămânatrecută. "Ceea ce facem noi aici este săfim siguri că aliaţii noştri iau partea lor de responsabilităţi”, a spus Jones.

Doi dintre fiii lui Gaddafi ar avea un plan pentru îndepărtarea tatăluilor

Celpuţin doi dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi propun o tranziţie spreo democraţie constituţională care ar presupune retragerea de la putere atatălui lor, a informat The New York Times. Cotidianul nu precizează dacăMuammar Gaddafi, în vârstă de 68 de ani, este de acord cu această propuneresusţinută de fiii săi Saif şi Saadi al-Gaddafi. Însă, o persoană apropiată defiii colonelului a semnalat că Muammar Gaddafi pare a fi de acord. Aceastăpropunere privind o tranziţie spre democraţie scoate în evidenţă diferenţele ceexistă de mult timp între fiii colonelului Gaddafi. În timp ce Saif şi Saadi aufost la şcoala occidentală, Khamis şi Mutassim sunt consideraţi partizani ailiniei dure. Khamis al-Gaddafi este în fruntea unei miliţii proguvernamentale.Mutassim, consilier pe probleme de securitate naţională, este considerat unrival pentru Saif în competiţia pentrusuccesiune, potrivit The New York Times. De altfel, după ce Saif a făcut o călătorie la nivel înalt laWashington pentru a se întâlni cu secretarul de Stat Condoleezza Rice, în 2008,o telegramă WikiLeaks a raportat atenţiaacordată "tensiunilor exacerbate cu fraţii săi".

Rămasfără cel mai apropiat confident al său, Moussa Koussa, care a dezertat, şiizolat de zeci de ani de încercări de lovituri de stat şi răfuieli interne,Muammar Kaddafi şi-a pus fiii, de încredere, în funcţii politice şi militare.Cei doi fii "vor să se mişte în direcţia schimbării pentru ţară" fărătatăl lor, a declarat, duminică, sub protecţia anonimatului, o persoanăapropiată taberei lui Saif şi Saadi. "Au întâmpinat numeroase dificultăţidin partea vechii gărzi, dar dacă vor avea undă verde, vor ridica ţararapid", a subliniat această sursă. Aceste propuneri sunt ultimele dintr-oserie de conflicte între Saif şi tatăl său, în ultimii ani, în viaţa publicădin Libia, Saif fiind când îndemnat la reforme politice, când oprit. Ele arputea reprezenta, totodată, semnul că Guvernul Gaddafi s-ar simţi sub presiune,după două săptămâni de lovituri aeriene. Un oficial a declarat că MohamedIsmail, un consilier al lui Saif, a prezentat, la Londra, propunerea ca Saif săpreia puterea de la tatăl său.

ConsiliulNaţional de Tranziţie (CNT), care reprezintă insurecţia libiană, a respins luniideea unei tranziţii conduse de unul dintre fiii liderului libian MuammarGaddafi, evocată de New York Times. "Gaddafi şi fiii lui trebuie să pleceînainte de orice negociere diplomatică", a indicat purtătorul de cuvânt alCNT, Shamseddin Abdulmelah, la Benghazi, fief al insurecţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-04

Mai multe imagini:
A început lupta pentru succesiune între fiii lui Gaddafi. Libia, mai mult în interesul ''vital'' al Europei decât al SUA
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...