2017-01-23 14:50


A murit preşedintele Coreei de Nord

 |  10:47
A murit preşedintele Coreei de Nord

Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Il, a cărui sănătate era șubredă de mai mulţi ani, a decedat sâmbătă. Fiul acestuia, Kim Jong-Un, a fost numit să îi succeadă ca șef al statului.

Conform Agenţiei centrale de presă nord-coreene (KCNA), Kim Jong-Il, în vârstă de 69 de ani, a murit din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României).

În 2008, preşedintele nord-coreean a suferit un accident cerebral care i-a redus mobilitatea. Acesta a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul unei deplasări tradiţionale pe teren.

O autopsie a fost realizată duminică, iar funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. În perioada 17-29 decembrie, autorităţile statului comunist au decretat doliu național, potrivit agenţiei oficiale a regimului comunist.

În urma morții lui Kim Jong-il, guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, informează Mediafax.

Un purtător de cuvânt al statului major al armatei sud-coreene a declarat că Seulul a cerut Statelor Unite ale Americii, care au 28.500 de soldaţi pe teritoriul nipon, să sporească supravegherea prin satelit şi avion. 'Supravegherea şi securitatea zonelor frontaliere au fost întărite. Suntem foarte atenţi la orice mişcare a armatei din (Coreea de) Nord (…) toţi comandanţii sunt în alertă, iar Sudul şi Statele Unite îşi intensifică schimbul de informaţii militare', a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. În orele care au urmat anunţului privind decesul lui Kim Jong-Il luni, nicio activitate neobişnuită nu a fost observată.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întrevederile şi a convocat un consiliu de securitate.

După armistiţiul semnat cu ocazia războiului coreean (1950-1953), cele două Corei au rămas practic în stare de conflict armat.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunțat că Statele Unite supraveghează 'de aproape' informaţiile cu privire la moartea preşedintelui nord-coreean Kim Jong Il, dorind 'stabilitate' în Peninsula Coreea. 'Supraveghem de aproape informaţiile cu privire la moartea lui Kim Jong Il. Preşedintele /Barack Obama/ a fost informat şi suntem în contact strâns cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Rămânem angajaţi în stabilitate în peninsula coreeana şi libertatea şi securitatea aliaţilor noştri', a declarat Jay Carney, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-01

TAGURI: Kim_Jong-Il, Coreea_de_NordComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image