2018-12-13 10:36


Abaaoud a murit în asaltul poliției. Teroristul care pare a fi „creierul” atacurilor de la Paris a fost identificat

 |  19:49
Abaaoud a murit în asaltul poliției. Teroristul care pare a fi „creierul” atacurilor de la Paris a fost identificat

Informațiile care au apărut miercuri seara pe surse au fost confirmate oficial joi, de procurorul general al Parisului: presupusul organizator al atacurilor soldate cu 129 de morţi, Abdelhamid Abaaoud, a murit în operațiunea trupelor antiteroriste ale Poliției Naționale franceze de miercuri, în Saint-Denis, o suburbie a capitalei franceze. Abdelhamid Abaaoud, un militant jihadist în vârstă de 28 de ani, care s-a lăudat că a organizat atacuri în Europa din partea grupării Statul Islamic (SI), este acuzat că a orchestrat atacurile teroriste din 13 noiembrie, în capitala franceză, soldate cu 129 de morţi și peste 350 de răniți.

Poliţia a crezut iniţial că acesta se afla în Siria, însă informațiile adunate a condus la concluzia că se află chiar în Franța, într-un apartament din Saint-Denis, la periferia Parisului. Decizia luată a fost ca forţele speciale de poliţie importante să ia cu asalt imobilul în care se aflau teroriștii miercuri la ora 4,30 dimineața. În operațiune au fost puternice schimburi de focuri și explozii.

"Abdel Hamid Abaaoud tocmai a fost identificat, în mod oficial, în urma comparării amprentelor, ca fiind ucis în timpul raidului (poliţiei)", se arată în comunicatul procurorului. Se precizează că „era corpul pe care l-am descoperit în clădire, ciuruit de gloanţe”. Opt persoane au fost arestate, iar cel puţin două au fost ucise miercuri în operaţiunea de la Saint Denis. Pe lângă Abaaoud a mai murit în timpul operațiunii și o femeie care se afla tot în apartamentul luat cu asalt și care se pare că era o vară a teroristului. Aceasta s-a detonat la începutul operațiunii poliției.

Biroul procurorului mai afirmă că era neclar, în această fază, dacă Abaaoud s-a detonat sau nu, potrivit Reuters şi BBC. Anchetatorii îl caută în continuare pe Salah Abdeslam, despre care se crede că ar fi pătruns pe teritoriul Belgiei după atacurile sângeroase de vineri seara. Potrivit corespondentului BBC la Paris, Hugh Schofield, identificarea lui Abaaoud ridică întrebări serioase cu privire la serviciile de securitate. Abaaoud se afla pe liste cu suspecţi căutaţi atât în Franţa, cât şi în Belgia, însă, în pofida acestui lucru, el a reuşit să ajungă din Siria în centrul Parisului fără să fie depistat, informează Mediafax.

Raiduri în Belgia

Poliţia belgiană efectua joi o serie de raiduri la Bruxelles, în legătură cu atacurile de la Paris, potrivit unor surse din cadrul Guvernului şi poliţiei. Operaţiunile efectuate vizează persoane care ar fi avut legături cu atentatorul sinucigaş Bilal Hadfi, a transmis radiodifuziunea RTBF, informează site-ul agenţiei DPA. Raidurile nu au legătură directă cu atacurile de la Paris, ci se desfăşoară în cadrul unei investigaţii lansate la începutul acestui an, după ce Hadfi a părăsit Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Eric Van Der Sypt, pentru agenţia de presă belgiană Belga. Hadfi, care a locuit în Belgia, a murit după ce s-a detonat în apropiere de stadionul de fotbal Stade de France. Raidurile de joi au avut loc, printre altele, în cartierele Molenbeek şi Jette din Bruxelles, potrivit presei belgiene. Un alt raid a fost efectuat în Bruxelles, în suburbia Laken. Această operaţiune a avut legătură directă cu atacurile de la Paris, a anunţat agenţia Belga. O persoană a fost reţinută, a informat RTBF. Poliţia a anunţat că o operaţiune a avut loc în cartierul sărac Molenbeek, iar alta în cartierul vecin Jette, fără să precizeze dacă a operat arestări. Sursa guvernamentală a refuzat să ofere detalii suplimentare sau să comenteze informaţii potrivit cărora operaţiunile ar avea legătură cu unul dintre atacatorii siucigaşi de la Paris, Bilal Hadfi - un rezident în Belgia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-19

TAGURI: abaaoud, a murit, asalt, terorist, paris, atac
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...