2019-01-16 08:40


Acces interzis în Piaţa Taksim. Poliţia turcă a pus pe fugă protestatarii

 |  19:18
Acces interzis în Piaţa Taksim. Poliţia turcă a pus pe fugă protestatarii

Poliţia turcă a blocat accesul manifestanţilor în parcul Gezi. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa aproximativ 3.000 de manifestanţi care voiau să intre, sâmbătă seara, în piaţa Taksim, centrul nevralgic al Istanbulului, informează Mediafax.

Reuniţi la apelul organizaţiei Solidaritate Taksim, aflată la originea mişcării de contestare, manifestanţii s-au lovit de impozantul dispozitiv poliţienesc care le-a barat accesul în piaţă şi i-a dispersat pe marele bulevard pietonal Istiklal şi pe străzile adiacente. Un tribunal administrativ din Istanbul a anulat, la începutul lui iunie, tot proiectul de amenajare a pieţii Taksim pe motiv că populaţia nu a fost consultată şi că acesta nu îi respectă “identitatea”. Decizia, care nu a fost făcută publică decât în această săptămână, a fost salutată ca o victorie de opozanţii proiectului, care ulterior şi-au anunţat intenţia de a prelua din nou controlul parcului “lor”.

Reuniuni interzise

Cu câteva ore înaintea acestor noi incidente, guvernatorul Istanbulului, Hüseyin Avni Mutlu, a avertizat sâmbătă manifestanţii, amintindu-le că reuniunile în piaţa Taksim sunt interzise. “Intenţionăm să redeschidem parcul Gezi mâine (duminică - n.r.) sau cel mai târziu luni, pentru ca acesta să fie pus la dispoziţia tuturor cetăţenilor”, a declarat presei Hüseyin Avni Mutlu. La 31 mai, poliţia turcă a intervenit violent pentru a evacua câteva sute de militanţi ecologişti din parcul Gezi, care se opuneau tăierii celor 600 de copaci ai acestuia, în cadrul unui proiect de amenajare în piaţa Taksim. Acest proiect, apărat de premierul şi fostul primar al Istanbulului Recep Tayyip Erdogan, prevedea reconstruirea unei foste cazărmi otomane în locul parcului şi construcţia unor tunele, în prezent aproape terminate, pentru ca piaţa să le rămână pietonilor. Violenţa acestei intervenţii a generat furia a numeroşi turci şi a transformat mişcarea de apărare a parcului Gezi într-o contestare politică vastă a Guvernului, aflat la putere din 2002.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-07
Citeste si:
Turcia acuză diaspora evreiască. Protestele, controlate de forţe străine
Turcia: Manifestații contra Guvernului, în apropierea Pieţei Taksim
Turcia: Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie
TURCIA: Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru manifestanţi. GALERIE FOTO
GERMANIA PEDEPSEŞTE TURCIA. Bruxelles-ul amână negocierile cu Ankara privind aderarea la UE la cererea Berlinului

TAGURI: politia, turca, piata, taksim, acces, interzis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...