2018-12-18 17:36


Acord universal pentru limitarea încălzirii globale. Liderii națiunilor au căzut la pace în capitala Franței

 |  19:30
Acord universal pentru limitarea încălzirii globale. Liderii națiunilor au căzut la pace în capitala Franței

Încălzirea planetei este un fapt ce nu mai poate fi negat și nici stopat, chiar dacă toate activitățile umane generatoare de gaze de seră (dioxid de carbon și metan) ar fi imediat oprite. Totuși, în opinia unor specialiști, există un plan fezabil de preîntâmpinare a dezastrului total. Poate că nu planul ideal, dar unul care, dacă va fi respectat, ar putea salva planeta, a fost adoptat de liderii a 195 de țări, sâmbătă, la Bourget, lângă Paris.

The Associated Press, citată de Mediafax, prezintă elementele-cheie ale acordului la care s-a ajuns după mai multe zile de negocieri dure.

Obiectivul pe termen lung

Obiectivul pe termen lung al Acordului este limitarea creşterii temperaturii medii la 1,5 grade Celsius. Temperatura medie a crescut deja cu aproximativ un grad Celsius faţă de nivelul din perioada preindustrială. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernele s-au angajat să oprească creşterea nivelului emisiilor gazelor cu efect de seră „cât mai curând posibil”. La un moment dat, după 2050, prevede acordul, emisiile poluante urmează să scadă la un nivel la care pădurile şi oceanele să le poată absorbi.

Obiective cu privire la emisii

Pentru a atinge obiectivul pe termen lung, ţările au convenit să-şi stabilească obiective la nivel naţional în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, din cinci în cinci ani. Peste 180 de ţări au prezentat deja obiective pentru primul ciclu, care începe în 2020. Doar de la ţările dezvoltate se aşteaptă să-şi reducă nivelul emisiilor în termeni absoluţi. Ţările în curs de dezvoltare sunt „încurajate” să facă acest lucru astfel încât capacităţile lor să evolueze în timp. Până atunci, de la ele se aşteaptă doar să-şi limiteze creşterea nivelului emisiilor, în timp ce economiile lor cresc.

Bani

Acordul obligă ţările bogate să continue să ajute financiar ţările sărace pentru ca acestea să-şi reducă nivelul emisiilor şi să se adapteze la modificarea climatică. Alte ţări sunt încurajate să participe, în mod voluntar, la acest efort. Acest lucru înseamnă, de pildă, că țări precum China (considerată economie emergentă) nu sunt obligate la contribuții financiare. Sume exacte nu au fost introduse în acord, însă ţările bogate s-au angajat anterior să furnizeze fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde de dolari până în 2020.

Revizuirea obiectivelor

Țintele iniţiale de limitare a emisiilor nu vor fi suficiente să aşeze lumea pe drumul către atingerea obiectivului pe termen lung de reducere a temperaturii la nivel global. Astfel, acordul prevede ca guvernele să-şi revizuiască obiectivele în următorii patru ani şi să analizeze dacă le pot „actualiza”. Acest lucru nu presupune obligativitatea ca guvernele să-şi înăsprească măsurile de reducere a emisiilor. Însă există speranţa că ele vor putea să facă acest lucru, în măsura în care sursele de energie regenerabilă vor deveni mai accesibile şi mai eficiente.

Principiul transparenţei

Acordul nu prevede penalizarea ţărilor care îşi ratează obiectivele cu privire la emisii. Însă el furnizează reguli în vederea transparenţei, care să ajute şi să încurajeze ţările să facă ceea ce spun că vor face. Aceasta a fost una dintre piesele asupra căreia s-a ajuns cel mai greu la un acord. China a cerut condiţii mai slabe pentru ţările în curs de dezvoltare. Acordul prevede obligaţia ca toate ţările să prezinte rapoarte cu privire la emisii şi la efortul pe care îl depun pentru a le reduce sau limita. Însă el permite o anumită „flexibilitate” în cazul ţărilor în curs de dezvoltare.

Pagube şi daune

Acordul conţine o secţiune cu privire la recunoaşterea unor „pagube şi daune” în cazul unor catastrofe generate de modificările climatice. Secțiunea este considerată o mare victorie a unor mici ţări insulare ameninţate de creşterea nivelului oceanelor. Statele Unite se opuneau de mai mult timp acestei prevederi. Până la urmă s-a convenit, într-o notă de subsol, că pagubele şi daunele nu implică garanţii şi compensaţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-13

TAGURI: acord universal, lideri, incalzire globala, gaze de sera, dioxid de carbon, metan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...