2019-01-16 16:20


Acţiune fără precedent în SUA pentru apărarea dreptului la liberă exprimare. NSA, chemată în judecată de 19 asociaţii

 |  14:36
Acţiune fără precedent în SUA pentru apărarea dreptului la liberă exprimare. NSA, chemată în judecată de 19 asociaţii

Mărturisirea lui Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei naţionale de securitate NSA, conform căreia instituţia foloseşte un program de colectare a metadatelor telefonice, care încalcă dreptul constituţional la liberă exprimare, a declanşat ample nemulţumiri. În consecinţă, 19 asociaţii americane au demarat marţi o acţiune în justiţie fără precedent contra Agenţiei.

Blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova de mai multe săptămâni, Snowden, care a cerut marţi azil temporar ruşilor, a tensionat relaţiile internaţionale provocând reacţii dure din partea administraţiei Obama. Americanii cer Rusiei extrădarea fugarului, context în care republicanul Lindsey Graham a avertizat că susţinerea fostului angajat NSA ar fi 'un scuipat pe faţa Statelor Unite'.

Frica de dezbateri politice

Electronic Frontier Foundation (EFF), unul dintre ONG-urile cele mai implicate în apărarea drepturilor pe Internet, a iniţiat prima acţiune coordonată în justiţie împotriva NSA. Acţiunea EFF a fost făcută în numele unor grupuri ca Biserica Baptistă din Los Angeles, o asociaţie de apărare a proprietarilor de arme de foc, Greenpeace sau Human Rights Watch (HRW), scrie Mediafax. "Frica unora de a fi expuşi după ce au luat parte la dezbateri politice asupra unor probleme atât de fierbinţi poate descuraja oamenii să mai participe. De aceea, Curtea Supremă a stabilit în 1958 că listele membrilor unor grupuri dispun de protecţie puternică, în virtutea Primului Amandament" al Constituţiei, care garantează libertatea de exprimare, a explicat Cindy Cohn, avocată EFF. În iunie, după acuzaţiile lui Snowden, oficiali în domeniul securităţii au argumentat că informaţiile sunt exploatate doar în cazul unor suspiciuni de activităţi "teroriste".

Washingtonul, sub presiune

În plus, această plângere se adaugă altora, semnate de EFF şi asociaţia de apărarea libertăţilor civile ACLU, pe fondul creşterii presiunii asupra administraţiei Obama în vederea ameliorării transparenţei programelor de supraveghere. Luni, Tribunalul secret american însărcinat cu supervizarea programelor a făcut presiuni asupra Guvernului, pentru ca acesta să spună, până la 29 iulie, ce documente privind Yahoo!, care livrează date ale utilizatorilor săi, pot fi declasificate. Yahoo!, Google, Microsoft, Apple şi alţi giganţi informatici au fost acuzaţi de Snowden că participă la un portal NSA care permite unor analişti un acces la e-mailuri, conversaţii de tip chat şi conversaţii de tip video ale utilizatorilor, dar aceste companii neagă colaborarea de acest tip cu agenţia de securitate.

Îndemn la boicot

SUA ar trebui să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci dacă Rusia îi va oferi azil politic lui Snowden, a declarat senatorul de Carolina de Sud Lindsey Graham, notează Agerpres. 'Un boicot ar putea ajuta. Evident, comportamentul Rusiei este acum scandalos. Nu a ieşit niciun fel de resetare , ar trebui să acţionăm mai ferm', crede republicanul, care este convins că Rusia rămâne o ameninţare pentru democraţie. Miercuri, preşedintele Putin a declarat că relaţiile cu SUA sunt mai importante pentru Rusia decât 'certurile' dintre serviciile secrete, avertizându-l pe  Snowden că 'orice activitate care ar putea duce la deteriorarea relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi SUA este inacceptabilă'.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17
Citeste si:
Scandalul de spionaj: Europa aşteaptă "răspunsurile" Washingtonului
Fostul consultant NSA, Edward Snowden a cerut azil temporar în Rusia
Un parlamentar rus propune ca Moscova să-l ajute pe fugarul Snowden
Pierderile SUA cauzate de Edward Snowden pot creşte. Fostul spion NSA mai are de detonat documente

TAGURI: NSA, supraveghere, SUA, judecată, Snowden
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...