2019-01-20 06:59


Aderarea Turciei la UE, sub semnul întrebării

 |  18:55
Aderarea Turciei la UE, sub semnul întrebării

Parlamentul European a început marți dezbaterile pentru o posibilă suspendare a discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, dar votul final va avea loc probabil spre finalul săptămânii, transmite DPA.

Propunerea de înghețare a discuțiilor de aderare cu Ankara a fost înaintată după ce peste 100 de jurnaliști și parlamentari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), pro-kurd, au fost trimiși la închisoare, iar un raport al Comisiei Europene a atras atenția că Turcia a regresat în privind unor chestiuni cheie precum statul de drept și drepturile fundamentale, transmite Agerpres.

Între timp, în Turcia au fost făcute noi epurări, în jur de 15.000 de funcționari fiind demiși chiar marți. Guvernul turc a declanșat o campanie de epurări împotriva a zeci de mii de funcționari publici și membri ai forțelor armate și poliției, după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei părți a armatei.

La dezbaterile din Parlamentul European e așteptată și șefa diplomației europene Federica Mogherini. Votul din PE asupra acestei măsuri, programat pentru joi, nu va avea un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar va spori presiunea politică asupra Comisiei Europene.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că va organiza un referendum privind aderarea la UE dacă nu vor fi înregistrate progrese în negocieri până la 31 decembrie. „Vom avea răbdare până la sfârșitul anului, apoi voi face apel la popor", a spus Erdogan, conform agenției de stat Anadolu.

Aproximativ 15.000 de demiteri

Autorităţile turce au demis alţi aproximativ 15.000 de funcţionari, inclusiv oficiali militari, din cadrul poliţiei şi inspectori fiscali, iar 375 de instituţii şi agenţii de ştiri au fost închise în cadrul investigaţiilor privind lovitura de stat eşuată din iulie, au anunţat autorităţile prin două decrete oficiale, informează și Mediafax.

Aproximativ 2.000 de membri ai forţelor armate turce, 7.600 de poliţişti, 400 membri ai jandarmeriei şi peste 5.000 de angajaţi ai unor instituţii publice, inclusiv asistenţi medicali, medici şi ingineri, au fost demişi marţi pentru presupuse legături cu organizaţii teroriste, potrivit Reuters.

În total, peste 125.000 de persoane au fost concediate sau suspendate după lovitura de stat eşuată. Aproximativ 36.000 de persoane au fost plasate în detenţie în aşteptarea procesului ca parte a anchetei privind tentativa de lovitură de stat.

Duminică, cel puţin 5.000 de persoane s-au adunat la Istanbul pentru a protesta faţă de măsurile de represiune adoptate de Guvernul de la Ankara asupra unor membri ai principalului partid prokurd din Turcia şi a autorităţilor din sud-estul ţării.

„Umăr la umăr împotriva fascismului", au strigat protestatarii.

Zece membri ai formaţiunii Partidul Democrat al Poporului (HDP), inclusiv liderii Selahattin Demirtas şi Figen Yukseksag, au fost arestaţi luna aceasta în urma unor acuzaţii că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Mai mulţi primari din sud-estul Turciei au fost de asemenea reţinuţi în urma unor acuzaţii similare de legături cu PKK.

În Turcia s-a decretat stare de urgenţă în urma loviturii de stat eşuate din iulie 2016, zeci de mii de persoane fiind arestate în cadrul unor măsuri de represiune pe care criticii le cataloghează ca fiind încălcări ale drepturilor omului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-22

TAGURI: aderare, turcia, ue, parlamentul european
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA EUROPEANA
22 Noi 2016

TURCALETE , IAI LA UMERI CRACI PE TOTI GAY SI HOMO , IN FRUNTE CU ANGELICA . AI GRIJA CU MACIUCA CIRCUMSCRISA SI BILE PE EA , CU A ZIS NEVASTATA .
Random imageUltimele stiri

loading...