2017-01-23 04:42


Administraţia Obama - record de urmăriri penale pentru scurgeri de informaţii

 |  16:49
Administraţia Obama - record de urmăriri penale pentru scurgeri de informaţii

Administraţia Obama a stabilit un adevărat record deurmăriri penale pentru scurgeri de informaţii clasificate către mass-mediaexpuse de către actuali sau foşti funcţionari.Ultimul caz, un fost agent al Agenţiei Centrale deInformaţii (CIA), a fost arestat pentrucă a furnizat unui jurnalist informaţii confidenţiale asupra unei operaţiunisub acoperire a serviciilor americane de informaţii în Iran.

JeffreySterling, un bărbat de culoare, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat pentrucă a furnizat informaţii asupra unor operaţiuni privind capacităţile dearmament nuclear ale unor ţări şi ale unor persoane legate de aceaste operaţiuni, fraudă electronică, transmitereaneautorizată de date considerate proprietate de stat şi de obstrucţionareajustiţiei. O sursă juridică familiarizată cu cazul a spus una dintre ţărileimplicate a fost Iran. El este suspectat că, iniţial, a furnizatinformaţii în 2003, în perspectiva redactării unui articol, iar în 2006 afurnizat informaţii aceluiaşi jurnalist, dar de această dată pentru o carte.

Departamentulnu citează numele publicaţiei sau al jurnalistului, dar datele şi detaliileevocate corespund lui James Risen, un reporter de la New York Times, autor alcărţii "Stare de război: istoria secretă a CIA şi a administraţieiBush". Cotidianul a anunţat, la sfârşitul lui aprilie, că Risen a fostchemat să depună mărturie cu privire la sursa sa, citată într-un capitolconsacrat "problemelor cu care s-a confruntat CIA într-o operaţiune deperturbare a programului nuclear iranian". La vremea respectivă,reporterul a anunţat că nu va da curs acestei convocări. James Risen a obţinutPremiul Pulitzer pentru dezvăluirea, în decembrie 2005, a programului secret desupraveghere electronică, creat de administraţia George W. Bush, dupăatentatele de la 11 septembrie.

JeffreySterling, care riscă peste zece ani de închisoare, este suspectat, de asemenea,de obstrucţionarea justiţiei, prin ştergerea unui e-mail pe care l-a trimisjurnalistului. El este suspectat că a sunat la domiciliul jurnalistului, în2003, şi că i-a trimis prin e-mail un articol asupra capacităţilor de armamentnuclear ale unei ţări. Cei doi ar fi rămas în contact, iar potrivitDepartamentului "reporterul a publicat, în ianuarie 2006, o carteconţinând informaţii confidenţiale asupra acestei operaţiuni".În alte cazuri, Stephen Kim, un analist de politicăexternă care a lucrat la Departamentul de Stat american, a fost acuzat în lunaaugust de scurgerea de informaţii top-secret la un reporter de ştiri. De asemenea, anul trecut, un fost funcţionarde rang înalt de la Agenţia Naţională de Securitate a fost acuzat că posedăilegal informaţii clasificate pe care le-ar fi dat unui reporter. Şi, nu înultimul rand, acuzaţiile din jurul fondatorului WikiLeaks, Julain Assange.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image