2017-01-20 07:47

EXTERNE


Aerul condiţionat în Irak şi Afganistan costă SUA mai mult decât bugetul NASA

 |  17:11
Aerul condiţionat în Irak şi Afganistan costă SUA mai mult decât bugetul NASA
Armata SUA cheltuieşte peste 20miliarde de dolari pe an pentru aer condiţionat la bazele sale din Irak şiAfganistan. Suma este mai mare decât bugetul NASA şi ajutorul promisde grupul G 8 pentru consolidarea noilor democraţii în Egipt şi Tunisia, aratăNaţional Public Radio.

Costul de livrare a combustibilului în unele din cele maiizolate locuri din lume, care presupune escortare, comandă şi control, ajungela 20 miliarde de dolari. „Pentru a alimenta un aparat de aercondiţionat într-un avanpost îndepărtat din Afganistan, 3,78 litri decombustibil trebuie să fie expediaţi în Karachi, Pakistan, transportaţi apoi1.287 de kilometri, timp de peste 18 zile pe drumurile din Afganistan, caresunt, uneori, puţin mai mult decât trasee folosite de capre. Luaţi în calcul,de asemenea, riscurile care sunt asociate cu transportul combustibililor, lafiecare kilometru parcurs”, spune Steve Anderson, general de brigadă înrezervă, care a servit ca logistician şef în Irak. Potrivit acestuia, peste1.000 de militari au murit în convoaie care trasportau combustibil - obiectiveprincipale ale talibanilor. Corturile dotate cu aer condiţionat în căldură depeste 50 de grade Celsius necesită foarte mult combustibil. Prin eficientizareaacestor structuri, armata ar putea salva vieţi şi ar putea economisi bani,spune Anderson.

Problema a ridicat întrebări cu privire la desfăşurarea de trupe în diverseţări cu condiţii neprielnice. Unii cred că nu existăsuficient timp şi destui bani pentru a ajuta la construcţia unor democraţii.În urma anunţului preşedintelui Obama că aproximativ30.000 de soldaţi americani vor reveni în curând acasă, cât de mulţi bani vaeconomisi SUA? 30.000 de soldaţi care se vorîntoarce acasă până la sfârşitul anului viitor au fost trimişi în Afganistan în2009, la un cost de aproximativ 30 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă unmilion de dolari de soldat.Asta înseamnă prea puţin, spun specialiştii,deoarece costurile mari sunt legat de infrastructură. Cifra de 20 miliarde de dolari doarpentru aer condiţionat a pus pe tapet o serie de probleme cu privire larăzboiul din Afganistan în curs de desfăşurare. Majoritatea cheltuielilor derăzboi nu se află în trupele de sine, ci în infrastructura care le susţine,infrastructură care, în unele cazuri, va rămâne în loc mult timp după cetrupele au dispărut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image