2018-12-12 09:33


Afaceristul Ilan Shor a fost arestat. Prima victimă în cazul “Furtului secolului” din Republica Moldova

 |  18:23
Afaceristul Ilan Shor a fost arestat. Prima victimă în cazul “Furtului secolului” din Republica Moldova

Ancheta în cazul devalizării a trei bănci comerciale din Republica Moldova – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – începe să dea rezultate.

Omul de afaceri Ilan Shor a fost reținut și se află în prezent la sediul Centrului Național Anticorupție, unde procurorii îi prezintă acuzațiile în dosarele deschise pe marginea “Furtului secolului”, cum a titrat presa de peste Prut despre acest caz.

Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a confirmat că Ilan Shor are statut de învinuit și urmează sa fie plasat în arest. Potrivit acesteia, și alte persoane urmează să fie duse la sediul CNA. Despre furtul ingineriile financiare în care ar fi fost furaţi un miliard de dolari s-a referit şi președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu. Acesta a publicat luni seara pe blogul său o copie a raportului companiei de audit americane Kroll, în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chișinău din cauza devalizării celor trei bănci și a corupției. Potrivit documentului, principalul beneficiar al tranzacțiilor bancare dubioase ar fi omul de afaceri Ilan Shor, care anterior a fost un apropiat al liderului socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon. Președintele legislativului moldovean a explicat că a decis să facă public raportul, fără aprobarea companiei Kroll — angajată de guvernul de la Chișinău pentru a elucida situația de la cele trei bănci—, considerând că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document.

Fuga scapă turma

De altfel, Igor Dodon s-a deplasat marți de urgență la Moscova, iar potrivit presei de la Chișinău această plecare de urgență în Rusia ar avea legătură cu publicarea raportului Kroll, în care apar mai multe detalii cu privire la tranzacțiile dubioase din sistemul bancar. Sacandalul a fost declanşat la începutul lunii aprilie, când Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituții bancare — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale republicii, acordaseră credite ce totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. În prezent, cele trei bănci se află în administrația specială a Băncii Naționale.

Potrivit investigaţiei Kroll, s-ar fi transferat către firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, 750 milioane de dolari. În document apar şi numele unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi sau foşti şefi ai vămilor şi Aeroportului Chişinau, dar şi numele unor cetăţeni ruşi. Schema “Furtului secolului” a fost pusă la punct începând cu 2013, când grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiţi intermediari. Raportul Kroll mai menţionează şi o presupusă tentativă de a şterge urmele în cazul oferirii cu împrumut ale acestor sume; este vorba despre cazul maşinii unei companii de pază ce face parte din acelaşi grup de firme Shor care a fost găsită incendiată la Ialoveni şi care conţinea documente importante ce urmau să ajungă în arhive.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-06

TAGURI: afacerist, ilan, shor, aresta, victima, furt, republica, moldova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...