2017-01-18 03:58

EXTERNE


AFP: Egiptul după Mubarak reprezintă un salt în necunoscut pentru Israel

 |  18:17
AFP: Egiptul după Mubarak reprezintă un salt în necunoscut pentru Israel
Plecarea luiHosni Mubarak de la putere reprezintă un salt în necunoscut pentru Israel, carese teme că Fraţii Musulmani vor exploata situaţia cu scopul de a pune îndiscuţie tratatul de pace cu Egiptul, considerat piesa centrală a diplomaţieisale regionale în ultimii 30 de ani, relatează AFP, citată de Mediafax.

Premierulisraelian, Benjamin Netanyahu, şi-a exprimat încrederea faţă de asigurăriledate de armata egipteană cu privire la respecatrea tratatelor de pace, dupăplecarea lui Mubarak. Armata egipteană, care a preluat gestionarea ţării, a datasigurări că Egiptul "va rămâne angajat faţă de toate tratatele saleregionale şi internaţionale" şi a promis o "tranziţie paşnică"spre "o putere civilă aleasă".

În pofidaacestui fapt, unii lideri israelieni au agitat spectrul unui scenariu"iranian", potrivit căruia Fraţii Musulmani, din care a rezultatmişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, ar putea profita desituaţie pentru a prelua puterea sau ar putea exercita o influenţă atât demare, încât ar fi în măsură să obţină abrogarea tratatului. Încheind pacea cucea mai populată ţară din lumea arabă, în schimbul retragerii din PeninsulaSinai, cucerită în timpul războiului din iunie 1967, Israelul a putut ieşidintr-o izolare diplomatică totală, în regiune. Peninsula Sinai, oregiune-tampon, a fost demilitarizată, iar acolo este comasată o forţămultinaţională de supraveghere, lucru care a permis militarilor israelieni săîşi concentreze forţele pe frontul de nord, către Siria şi Liban, dar şi înteritoriile palestiniene.

"Dintr-un(anumit) punct de vedere strategic, Israelul se află, de-acum, într-o situaţieostilă. Nu mai există nimeni care să conducă statele pragmatice şi moderate, întimp ce Turcia şi Iranul devin tot mai puternice", a declarat Zvi Mazel, unfost ambasador al Israelului în Egipt. Ron Ben Yihai, un expert în domeniulapărării, s-a arătat, totuşi, mai puţin alarmist. "Armata egipteană nuvrea război cu Israelul. Militarii egipteni ştiu că dacă ridică fie şi doardegetul mic împotriva tratatului de pace, riscă să rămână fără ajutorul militaramerican, în valoare de 1,3 miliarde de dolari", a adăugat el.

Pentru aface faţă acestei perioade de incertitudini, liderii israelieni au avutreflexul tradiţional de a se îndrepta spre Statele Unite, în pofida criticilorsuscitate de atitudinea preşedintelui Barack Obama, acuzat de presă că l-aabandonat pe Hosni Mubarak, un aliat dintotdeauna al americanilor. Ministrulisraelian al apărării, Ehud Barak, a fost trimis la Washington pentru a seasigura de susţinerea americană şi de continuarea acordării ajutorului militaranual, în valoare de trei miliarde de dolari, statului evreu. Apelul său a fostascultat. Amiralul Mike Mullen, comandantul Statului Major Interarme american,urmează să efectueze o vizită în Iordania şi în Israel pentru a le oferiasigurări şi a se consulta cu cei doi aliaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image