2019-02-21 08:24


Al-Qaeda deschis un nou front în războiul terorismului. O femeie suspectă că a expediat coletele a fost arestată

 |  16:50
Al-Qaeda deschis un nou front în războiul terorismului. O femeie suspectă că a expediat coletele a fost arestată

Descoperirea dedispozitive explozive la bordul avioanelor în Marea Britanie şi Dubai par săconfirme avertismentele saudiţilor precum că grupurile teroriste cu sediul înPeninsula Arabică sunt determinate să deschidă un nou val de atacuri cătreVest.

Primele semne publice au apărut săptămâna trecută într-uninterviu la televiziunea franceză când ministrul de interne al Franţei, BriceHortefeux, a declarat la un talk-show că serviciile de informaţii din ArabiaSudită deţin informaţii cu privire la noi atacuri. Vineri, credibilitatea celormai recente avertismente părea să fie confirmată. Coletele cu explozibildescoperite la bordul unor avioane din Marea Britanie şi din Dubai, cudestinaţia Statele Unite, au cauzat perturbăriuriaşe şi confuzie şi a dus la mobilizarea de experţi pentru a căutadispozitivele explozive în avioanele cargo.

Autorităţilebritanice şi americane cred că filiala al-Qaida din Yemen este implicată înatac. Coletele-capcană erau încărcate în mod "profesionist" şiconectate cu un circuit electric de un cip de telefon mobil, ascuns într-oimprimantă, a afirmat poliţia din Dubai. Dispozitivul interceptat pe aeroportuldin Dubai a fost transportat la bordul unui avion al companiei Qatar Airways,care efectua o cursă între capitala yemenită Sanaa şi Dubai. Autorităţileyemenite interoghează în prezent două femei în legătură cu pachetele cuexplozibili descoperite în Marea Britanie şi la Dubai. Femeia ar fi trimispachetele preluate de FedEx şi UPS.De asemenea, o altă femeie, rudă aprimei, este interogată. Relaţia exactă dintre cele două nu este cunoscutăîncă. Serviciile de securitate yemenite au găsit numărul de telefon mobil alfemeii în borderourile coletelor. Preşedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh,anunţase anterior că forţele de securitate yemenite au încercuit o casă în carese află o femeie suspectată că a expediat cele două colete-capcană destinateStatelor Unite, descoperite vineri şi care poartă marca al-Qaida.

Experţiiconsideră că ţinta atacurilor ar fi fost mai degrabă avioanele şi nu cele două sinagogi din Chicago cărora le erauadresate coletele şi că este începutul unei noi tendinţe de atacuri cu impactridicat, dar care sunt greu de detectat pentru agenţiile de informaţii. Dealtfel, un consilier de la Casa Albă în combatereaterorismului, John Brennan, a recunoscut că al-Qaida încercă să se adapteze lamăsurile de securitate ale SUA în urma atacurile din 11 septembrie din 2001 şieste în căutarea de vulnerabilităţi în sistemul american.

Sfârşit de campanie electorală marcat dealertă teroristăAutorităţileamericane au mulţumit Arabiei Saudite pentru că le-au alertat în legătură cupachetele suspecte. Guvernul saudita transmis SUA numerele deidentificare a celor două pachete, care au permis descoperirea lor. În acestecondiţii, Barack Obama l-a sunat sâmbătă pe regelesaudit Abdullah, aanunţat Casa Albă. Obama, conştient deimplicaţiile politice ale unui complot atât de aproape de ziua votării, areasigurat pe americani de hotărârea de a învinge al-Qaida şi pe acoliţii săişi de eradicarea extremismului violent în toate formele sale. Preşedintele American arevenit la atribuţiile de comandant şef, vineri, cu patru zile înainteaalegerilor legislative de la jumătatea mandatului, calificând drept"ameninţare teroristă credibilă" descoperirea coletelor suspecte în avioane cu destinaţiaSUA. Această nouă ameninţare teroristă intervine în condiţiile în care campaniadin Statele Unite a intrat în linie dreaptă, înainte de alegerile legislativede marţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-04-27

Mai multe imagini:
Al-Qaeda deschis un nou front în războiul terorismului. O femeie suspectă că a expediat coletele a fost arestată
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...