2017-01-22 14:20

EXTERNE


Al treilea nou favorit la preşedinţia SUA

 |  21:00
Al treilea nou favorit la preşedinţia SUA

Newt Gingrich a câştigat alegerile preliminare din statul South Carolina şi a devenit cel de-al treilea candidat republican din tot atâtea runde desfăşurate care obţine victoria într-un scrutin pentru desemnarea celui care-l va înfrunta pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Încă o dată numele favoritului republican la prezidenţiale se schimbă, speranţele lui Gingrich fiind legate de faptul că învingătorul parţialelor din South Carolina a fost desemnat mereu, începând cu 1980, drept candidatul final al republicanilor. Mitt Romney a suferit în doar două zile o serie de lovituri care i-au zdruncinat imaginea de favorit detaşat în ochii alegătorilor, plasându-se la o diferenţă de peste 10 procente de Gingrich în urma votului din South Carolina. Anterior, comisia care a numărat voturile din Iowa, acolo unde Romney fusese desemnat câştigător cu o diferenţă de opt voturi, a concluzionat că, în urma numărătorii, Rick Santorum ar fi avut mai multe voturi decât Romney. Ca urmare, s-a hotărât nedeclararea unui învingător oficial, cu toate acestea Santorum fiind considerat învingătorul moral al acelei prime runde.

Chiar dacă din numărul iniţial de candidaţi în cursă au mai rămas doar patru republicani, hotărârea alegătorilor americani pare a fi pusă la încercare mai mult ca niciodată la scrutinul din toamna acestui an, având în vedere rezultatele obţinute de aceştia până acum. Potrivit BBC, victoria lui Gingrich din South Carolina este menită să capitalizeze toate resursele celor care nu sunt de acord cu candidatura lui Mitt Romney.

Prezenţa controversatului Rick Santorum, caracterizat de „problema Google” din cauza viziunilor sale împotriva homosexualilor,şi a „părintelui” ultraconservatorilor Tea Party, Ron Paul, la următoarele alegeri preliminare ar putea fi doar o chestiune de timp. Ultimul candidat retras din cursă, Rick Perry, şi-a manifestat deja decizia de a-l susţine pe Gingrich.

Pe de altă parte, atât Santorum, cât şi Paul intenţionează să se menţină în cursă până la final, pentru a se prezenta la desemnarea candidatului republican cu un număr cât mai însemnat de delegaţi, care ar putea fi folosit pentru a înclina balanţa în beneficiul unuia dintre favoriţi. Pentru Mitt Romney, victoria categorică din New Hampshire a fost deja dată uitării, iar cei patru aspiranţi la nominalizare rămaşi în cursă au început deja războiul pentru următoarea rundă de alegeri, în statul Florida. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-17

TAGURI: presedintia sua, mitt romneyComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image