2019-01-17 13:13


Alegeri parlamentare în Regatul Unit: David Cameron speră să rămână premier

 |  21:48
Alegeri parlamentare în Regatul Unit: David Cameron speră să rămână premier

Rezultatele economice pozitive ale Guvernului de la Londra nu scutesc coaliția de guvernare de emoțiile unor alegeri cu rezultat deschis. Echipa liberal-conservatoare condusă de David Cameron și Nick Clegg riscă să piardă puterea în favoarea laburiștilor lui Ed Miliband.

Aproximativ 50 de milioane de britanici sunt așteptați joi să voteze în alegerile organizate în Marea Britanie, un scrutin de care depinde atât soarta Guvernului, cât și activitatea a 27 de consilii locale și șase primării (Bedford, Copeland, Leiceseter, Mansfield, Middlesbrough și Torbay). Un sondaj de opinie publicat joi de Institutul Lord Ashcroft arăta că Partidul Laburist și Partidul Conservator se aflau la egalitate. Avansul de 6% pe care l-a avut Partidul Conservator în luna aprilie a dispărut, fiecare partid bucurându-se de susținerea a aproximativ 33% din electorat.

Cercetarea sociologică a mai arătat că doar 11% dintre britanici vor opta pentru Partidul pentru Independența Marii Britanii (UKIP), cunoscut pentru opoziția sa față de Uniunea Europeană, puțin peste cele zece procente pe care le vor obține pro-europenii din Partidul Liberal-Democrat. Potrivit studiului, doar 6% dintre britanici vor opta pentru Verzi. Sondajul a fost realizat pe 5 și 6 mai în baza unui eșantion de 3.000 de cetățeni britanici cu drept de vot.

Lupta politică

Politicianul conservator David Cameron, aflat în căutarea celui de-al doilea mandat de premier al țării, l-a avut de înfruntat pe laburistul Ed Miliband, fost secretar de stat pentru energie si schimbări climatice din guvernul condus de prim-ministrul de stânga Gordon Brown. El a calificat alegerile ca „decizia cea mai importantă din ultima generație” și a promis că partidul său va organiza un referendum național privind statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană dacă va rămâne la putere. Cameron a profitat de refuzul liderului laburist de a exclude o cooperare cu separatiștii scoțieni, avertizând că Ed Miliband va vinde interesele naționale ale țării pentru susținerea politică a Partidului Național Scoțian (SNP). Criticile conservatoare nu l-au împiedicat însă pe șeful laburiștilor să se declare încrezător că partidul său va fi adus la guvernare prin votul popular.

Negocieri dificile

Imposibilitatea de a atinge o majoritate va obliga partidele mari să negocieze cu celelalte forțe politice, relatează Agerpres. Singurii care s-au declarat deschiși față de o viitoare cooperare parlamentară sunt liberal-democrații lui Nick Clegg. Aceștia au subliniat că vor sprijini principala forță din Parlament, oricare ar fi aceasta, și vor vota contra unui Guvern minoritar care nu i-ar include. Este încă neclar cum se vor poziționa SNP și UKIP.

Detalii tehnice

Secțiile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 și s-au închis la ora locală 22.00. Agerpres. Rezultatele finale urmează să fie comunicate în după-amiaza zilei de vineri. Autoritățile se așteaptă ca un mare număr de britanici să voteze prin corespondență, informează Mediafax. La precedentele alegeri, nu mai puțin de 15% dintre alegători au optat pentru votul prin corespondență. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-08

TAGURI: david, cameron, ed, miliband, nick, clegg, partidul, conservator, laburist, ukip, snp, separatisti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...