2018-12-15 02:56


Alegeri regionale în Franţa. Frontul Naţional, înfrânt

 |  16:16
Alegeri regionale în Franţa. Frontul Naţional, înfrânt

Candidații formațiunii conservatoare franceze “Republicanii” au obținut duminică victoria în 7 din cele 13 regiuni ale Franței metropolitane, în turul doi al alegerilor regionale. Scrutinul a marcat o înfrângere a extremei drepte conduse de Marine Le Pen. În primul tur, pe 6 decembrie, Frontul Național fusese votat la nivel național de 28% dintre alegători, iar în unele regiuni a obținut chiar peste 40%.

Partidul Socialist, condus de actualul președinte Francois Hollande, a obţinut un rezultat peste cel din ultimele sondaje. Socialiștii au cedat de bună voie conservatorilor două regiuni, pentru ca acestea să nu fie câștigate de Frontul Național. De altfel, tocmai acest element este evidențiat de criticii lui Sarkozy. Astfel, Nathalie Kosciusko-Morizet, fost ministru, a apreciat, potrivit Agerpres, că dacă socialiștii nu s-ar fi retras din cursa electorală în acele două regiuni, ele ar fi fost cu siguranță adjudecate de extrema dreaptă.

La rândul său, fostul premier conservator Francois Fillon consideră că ascensiunea Frontului Național a privat partidul său de o victorie clară ce l-ar fi slăbit considerabil pe actualul lider socialist, a cărui popularitate a scăzut dramatic pe fondul eșecurilor de politică economică, chiar dacă francezii au început să fie mai îngăduitori cu el după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie. În plus, Fillon a avertizat că popularitatea extremei drepte va continua să crească “atât timp cât francezilor nu li se propune un proiect puternic și credibil”.

Ce spune presa din Hexagon

Cu o săptămână în urmă, Liberation titra “Se apropie”, în finalul primului tur de scrutin, în cadrul căruia FN s-a clasat pe primul loc în șase regiuni. “Apărarea republicană a salvat situația. Este timpul să se treacă la ofensivă”, îndeamnă luni cotidianul, titrând “Ușurați, dar...”.

“Ușurarea este mare în rândul alegătorilor moderați. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie, pentru că, reluând o expresie celebră, aceasta ar putea fi o “ușurare lașă'', scrie La Croix, evocând formula istorică a lui Léon Blum, fost lider socialist înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, a doua zi după acordul de la Munchen. Atunci, acordul negociat de marile puteri a permis Germaniei naziste să anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei, considerându-se că asfel pericolul unui război iminent a fost îndepărtat, dar înțelegerea a fost o încercare eșuată de conciliere cu Germania lui Hitler. “Cu alte cuvinte, un risc imediat a fost evitat. Dar dacă nu se vor pune întrebări serioase cu privire la viitor, aceasta nu este decât o amânare”, adaugă ziarul catolic, care titrează “Înfrângere pentru toți”.

“Un scrutin fără învingători”, adaugă și La Voix du Nord, un mare cotidian regional.”Frontul Național a câștigat primul tur și l-a pierdut pe al doilea, dreapta nu a profitat de tradiționalul vot de sancțiune, iar Partidul Socialist și-a pierdut supremația regional”, mai constată acesta.

Conducând în cinci și respectiv șapte regiuni, “ar fi totuși greșit ca stânga și dreapta să se întoarcă la micile lor afaceri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, avertizează Le Figaro. “FN nu a dispărut, departe de aceasta. Pentru adversarii săi, obligația este de a arăta că sunt la înălțimea încrederii cu care au fost reînvestiți”, potrivit publicației.

“Ieri, francezii și-au asumat responsabilitatea: au votat în masă”, constată La Parisiein, în timp ce publicația comunistă L'Humanité salută votul francezilor care au oferit o surpriză în al doilea tur de scrutin. În opinia ziarului Les Echos, “mobilizarea puternică a făcut ca FN să eșueze”. “Respingerea inspirată de partidul lui Marine Le Pen rămâne majoritară în țară și îi face pe alegători să se mobilizeze atunci când riscul apare”, scrie cotidianul economic francez.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-14

TAGURI: alegeri, franta, frontul national, marine le pen
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...