2017-01-17 00:18

EXTERNE


Alertă în Orientul Mijlociu! Criza egipteană loveşte în jocurile politice din lumea arabă

 |  19:57
Alertă în Orientul Mijlociu! Criza egipteană loveşte în jocurile politice din lumea arabă
A şasea zi de revolte ample în Egipt,una dintre cele mai stabile ţări din regiune, aliat apropiat al SUA şi primulstat arab care a recunoscut Israelul. Dacă tulburările egiptene se transformă într-orevoluţie egipteană, implicaţiile pentru lumea arabă şi pentru politica occidentalăîn Orientul Mijlociu pot fi imense.

Lideriidin Orientul Mijlociu au urmărit cu atenţie protestele din Egipt, cu atât maimult cu cât, după revoltele din Tunisia, în urma cărora preşedintele a fugitdin ţară, au urmat manifestaţii în Algeria, Iordania şi Yemen. Catalizatorul-cheieîn actualele valuri de prosteste a fost Tunisia. Dar Egiptul, cu cea mai mare desfăşurare de forţe protestate în acestmoment, produce cea mai mare îngrijorare, dat fiind rolul său în jocurile politice din zonă. Egiptul, cel mai populat stat arab, poate ajuta la determinareapoliticilor arabe - faţă de Israel sau Iran - sau la căutarea consensului înlumea arabă. Mai presus de toate, statul egiptean a avut în mod tradiţional oputere şi o soliditate care au făcut să pară de neconceput evenimentele dinaceste zile. Întrebarea firească, dată fiind importanţa Egiptului în regiune,este ce urmează? Revolta, care în numeroase locuri adegenerat în violente confruntări între poliţie şi protestatari, a făcut pânăacum 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi. După ce protestatarii au folositintens mijloacele de comunicare prin internet pentru a se coordona şi organiza– aşa cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor de revoluţii sau protesteizbucnite în ultimii ani –, autorităţile egiptene au decis să blocheze completaccesul la internet şi au intrezis canalul de televiziune Al-Jazeera. Egiptuleste paralizat şi în haos. Chiar dacă regimul lui Mubarak va rămâne la putereîn urma protestelor, poziţia sa va fi slăbită şi, probabil, va fi nevoit săaccepte concesii. Într-o zonă cu un echilibru extrem de delicat şi cu numeroasepuncte cu potenţial de conflict, un Egipt instabil sau cu un regim islamist arintroduce în ecuaţie un nou element de instabilitate.

“Fitilul extremismului”

Caşi în Tunsia, teama occidentului este de revenirea a unor regimuri islamiste.Dacă regimul Mubarak, care conduce ţara de mai bine de 30de ani, s-ar prăbuşi, practic fiecare jucător-cheie în regiune şi fiecareproblemă-cheie s-ar afla într-o zona de haos. Pentru protestatarii arabi ar fi un mare impuls,alimentând ideea că regiunea a intrat într-o nouă eră a "puteriipoporului". Un astfel de scenariu ar da o lovitură procesului de pace înOrientul Mijlociu, deja slăbit. Egiptul a fost primul stat arab care a semnatun tratat de pace cu Israelul. O schimbare de regim ar da un semnal de alarmă liderilorisraelieni. Totodată, ar afecta încrederea mediului de afaceri, la nivelregional şi chiar la nivel global, mai ales dacă preţurile petrolului ar urca.Pe de altă parte, un Egipt instabil ar reprezenta o problemă majoră pentru factoriide decizie occidentali care au favorizat mult timp reforme graduale pentrupolitica în regiune, iar teama principală ar fi că instabilitatea ar duce la creştereaextremismului. Iar această teamă pare justificată. Bandele de oameni înarmaţi au atacat cel puţin patruînchisori în Egipt, înainte de ivirea zorilor, ajutând la eliberarea a sute demilitanţi musulmani şi a mii de alţi deţinuţi. În context, liderul iordanian al Fraţiei Musulmane,Hammam Saeed, a avertizat că revoltele din Egipt vor cuprinde întreg OrientulMijlociu şi arabii vor răsturna liderii aliaţi ai SUA. FrăţiaMusulmană este o puternică grupare de orientare islamică şi marxistă, intinsăpeste tot în lumea arabă. Violenţele dinOrientul Mijlociu şi Africa de Nord arată slăbiciunea SUA

Evenimenteleviolente din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au pus în evidenţă slăbiciuneapoziţiei americane în regiune, apreciază analişti americani, citaţi de AFP.

Într-osuccesiune rapidă, regimurile autocratice din Tunisia, Egipt, Yemen şi Iordania- toate aliate ale Statelor Unite - au fost afectate de mişcări populare deamploare. În acelaşi timp, mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran şi Siria, adeterminat căderea guvernului prooccidental din Liban. Iar în negocierileisraeliano-palestiniene, partea palestiniană a decis să se îndrepte către ONU,în timp ce procesul de pace patronat de Statele Unite pare să se blocheze. Iarvidul creat tinde să fie ocupat de ţări cum sunt Turcia, Qatarul sau ArabiaSaudită, care îşi sporesc rolul diplomatic pe plan regional, apreciazăanalistul Shibley Telhami, de la Universitatea Maryland. "Nu există nici oîndoială că influenţa americană s-a redus puternic faţă de acum 20 deani", a afirmat Telhami, reamintind conceptul de "pax americana"şi dominaţia SUA în regiune după 1991. Atentatele de la 11 septembrie 2001 dinStatele Unite au schimbat profund datele. Intrarea în Afganistan şi Irak a unorcoaliţii conduse de Statele Unite s-a soldat cu mii de morţi şi pagube demiliarde de dolari şi a permis creşterea influenţei iraniene în regiune. AaronDavid Miller, fost negociator de pace american, în prezent cercetător lacentrul Woodrow Wilson, consideră că recentele evenimente din lumea arabă"pun în lumină slăbiciunea americană". El afirmă că această situaţie,cu rădăcini în trecut, este cu atât mai vizibilă cu cât preşedintele american,Barack Obama, a anunţat schimbări importante, creând astfel noi aşteptări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28

Mai multe imagini:
Alertă în Orientul Mijlociu! Criza egipteană loveşte în jocurile politice din lumea arabă
zoom
Alertă în Orientul Mijlociu! Criza egipteană loveşte în jocurile politice din lumea arabă
zoom
Alertă în Orientul Mijlociu! Criza egipteană loveşte în jocurile politice din lumea arabă
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image