2018-12-11 11:25


Alianța occidentală caută soluții: NATO și Rusia se acuză reciproc de agresivitate

 |  19:43
Alianța occidentală caută soluții: NATO și Rusia se acuză reciproc de agresivitate

Relațiile dintre Vest și Est se află în cel mai scăzut punct al ultimelor decenii. Cooperarea militară și civilă dintre cele două tabere a fost întreruptă după ocuparea de către Rusia a peninsulei Crimeea și invazia rusă a regiunile ucrainene Donețk și Lugansk. În vreme ce alianța nord-atlantică este îngrijorată de amenințările rusești la adresa statelor aflate la frontierele sale, Moscova denunță un presupus amestec occidental în treburile interne ale vecinilor săi și își continuă politica expansionistă.

Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a criticat puternic politica externă a Federației Ruse. Prezent la o conferință internațională organizată de Institutul Dunărea din capitala Ungariei, Vershbow a dat asigurări celor prezenți că alianța militară a Occidentului nu va permite Moscovei să distrugă libertatea și unitatea Europei. Oficialul NATO a afirmat că partenerii NATO din partea de est a continentului european se află în fața unor amenințări existențiale.

Vershow a amintit că după căderea Uniunii Sovietice, NATO a încercat să intre în parteneriat cu puterea de la Moscova, cooperând în lupta antitero și la lucrările Consiliului Europei, ba chiar invitând pe liderii ruși la summiturile alianței. Toată această bunăvoință nu a împiedicat Rusia de la anexarea peninsulei Crimeea și pornirea unui conflict militar în estul statului ucrainean, a mai explicat oficialul NATO. Vershbow a condamnat totodată propaganda de stat din Rusia și mesajul său xenofob care acuză NATO și în special Statele Unite ale Americii de tentativa de a slăbi statul rus pentru a-i pregăti dezintegrarea.

Adjunctul lui Jens Stoltenberg a făcut apel la unitate în cadrul alianței și cooperare între țările alianței și Uniunea Europeană. El a explicat că unitatea transatlantică este tot mai importantă în contextul expansionismului rusesc și a subliniat că liderilor din NATO și UE le revine datoria de a pregăti o strategie cuprinzătoare care să permită și statelor aflate la frontierele alianței să își păstreze suveranitatea. Nu în ultimul rând, Vershbow a mulțumit Ungariei pentru rolul său în cadrul NATO, dar și-a exprimat speranța ca Guvernul de la Budapesta să aprobe consolidarea bugetului alocat forțelor armate ale țării până la minimul de 2% stipulat în documentele alianței.

Replica Moscovei

Serghei Narîșkin, președintele Dumei de stat, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a declarat marți la Seul, în capitala Coreei de Sud, că SUA și statele NATO se află la originea războiului din Ucraina. „Distrugerile și moartea au revenit în Europa, atunci când țările NATO, cu sprijinul direct al SUA și făcând jocul unor veritabili naziști de la Kiev, au alimentat de fapt războiul civil din Ucraina”, a declarat liderul de la Moscova, citat de Agerpres. El a mulțumit Coreei de Sud pentru că „nu a cedat presiunilor, solicitărilor și chiar amenințărilor” administrației americane și „nu s-a raliat unor asemenea pași precum sunt sancțiunile antirusești”.

Oficialul rus a subliniat că metoda Occidentului de condamna Rusia prin sancțiuni economice implică „măsuri care încalcă normele dreptului internațional și ale Organizației Mondiale a Comerțului”. Narîșkin a dat asigurări că mai mulți „omologi europeni, deputați și reprezentanți ai business-ului” sunt foarte îngrijorați consecințele pe care programul de sancțiuni le are asupra economiei mondiale.

Exerciții NATO în România

Soldați din Bulgaria și din forțele armate americane vor participa începând de luni la Platinum Eagle 2015, un exercițiu multinațional al NATO care este organizat în România și se va încheia pe 28 mai, informează Mediafax. Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a explicat că exercițiile sunt menite a demonstra capacitățile aliaților NATO în Europa de Est.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-19

TAGURI: alexander, vershbow, nato, jens, stoltenberg, rusia, moscova, romania, ucraina, sua
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...