2018-10-16 15:13


Ambasada Norvegiei răspunde pe cazul Bodnariu. MAE: Încă 16 copii din șapte familii de români au fost luați de Barnevernet

 |  20:05
Ambasada Norvegiei răspunde pe cazul Bodnariu. MAE: Încă 16  copii din șapte familii de români au fost luați de Barnevernet

Ambasada Norvegiei a emis un comunicat de presă în care oferă o poziție privind cazul familiei Bodnariu ai cărei copii au fost luați de Serviciul pentru protecția copilului (Barnevernet). Reprezentanța diplomatică norvegiană anunță că în urma numeroaselor solicitări, a luat legătura din proprie inițiativă cu Ministerul Afacerilor Externe român, cu Parlamentul nostru și cu premierul Cioloș pentru a oferi informații despre Barnevernet și „principiile care stau la baza” acestui serviciu, dintre care „a subliniat principiul confidențialității”: „nici autoritățile de protecția copilului, nici autoritățile centrale norvegiene nu pot comenta asupra detaliilor din cazurile individuale de protecție a copilului”.

Ambasada atrage atenția că, „în contextul globalizării și creșterii migrației, un număr fără precedent de mare de copii si familii cu cetățenie străină sunt în contact cu serviciul de protecție a copilului din Norvegia” și că „mulți dintre copiii care locuiesc în Norvegia au părinți provenind din țări diferite și legături familiale în mai multe țări”.

Serviciul acționează la fel în cazul oricărui copil din Norvegia, indiferent de „istoric, naționalitate și stadiul de rezidență”. „Interesul superior al copilului reprezintă principala preocupare în activitatea serviciului de protecție a copilului”, susține ambasada. Apoi subliniază că serviciul acordă o mare importanță relațiilor de familie și continuității în creșterea copilului, „premisa de bază” fiind că „minorii trebuie să fie în grija părinților”.

Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale „nu are nicio autoritate de a interveni sau de a da indicații serviciilor de protecție a copilului în cazuri individuale de protecție a copilului”, se mai spune în comunicat: „De cazurile de protecție a copilului se ocupă Serviciul de protecție a copilului la nivelul municipalităților; acest serviciu nu poate primi instrucțiuni din partea ministerelor. La nivel regional, Guvernatorul districtual verifică activitatea serviciilor de protecție a copilului”

Ambasada precizează că legislația norvegiană este conformă Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, potrivit căreia „statul în care se află copilul are datoria să îl protejeze pe baza legislației sale”.

Când se dau copiii în plasament

„Un ordin de plasament este emis (…) numai atunci când copilul a fost supus unei neglijențe grave, maltratare sau abuz” și „în interesul superior al copilului”, precizează comunicatul. Sunt date ca exemple „violența fizică sau psihică, rele tratamente, abuz sexual sau alte forme de gravă încălcare a modului de îngrijire” ca „motivele legale pentru emiterea ordinelor de plasament”.

Foarte important: „în Legea de Protecție a Copilului nu există prevederi care să permită îngrijire alternativă pe baza religiei”.

În privința luării unui copil din familie fără acordul părinților, aceasta este „întotdeauna o măsură de ultimă instanță”, susține ambasada care adaugă faptul că un raport recent al Consiliului Europei arată că Norvegia este printre țările cu un număr scăzut de copii aflați în îngrijire alternativă.

Despre drepturile părinților: „aceștia au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat plătit de către guvern, dreptul de a fi audiați și de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual. O dată pe an părinții au dreptul să depună cerere pentru revocarea ordinului de plasament”.

Adopția copiilor dați în plasament împotriva voinței părinților nu se practică în mod normal și „este o măsură foarte radicală care presupune ruperea tuturor relațiilor legale dintre părinți și copii”: „acest lucru are loc în foarte puține cazuri” și trebuie îndeplinite condiții foarte stricte, spune comunicatul.

MAE: alte șase cazuri în cinci ani

Răzpunzând la o solicitare a Digi 24, MAE a informat miercuri că nu este singular cazul Bodnariu, ci are în evidență alte șapte familii în care cel puțin unul dintre părinți este român. În total 16 copii au fost luați de la aceste familii care luptă să îi recupereze. De asemenea, în ultimii cinci ani au fost alte șase cazuri ale unor familii de cetățeni români, fiind vorba, în total, de 10 copii. În cinci cazuri s-a rezolvat prin repatrierea a opt copii, iar în al șaselea, prin recuperarea a doi copii de către familia de români rezidenți în Norvegia, transmite Digi 24.

Informațiile au fost confirmate și de Ministerul Muncii, care anunță că „pentru 11 copii au fost transmise solicitările de repatriere, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și a misiunii diplomatice a României în Norvegia, însoțite de ancheta socială efectuată la familia naturală sau extinsă din România”. Pentru alți trei copii s-a solicitat efectuarea unei anchete sociale de cître DGASPC din județul de domiciliu al familiei și urmează a f solicitată repatrierea copiilor.

Pe 12 ianuarie, Prague Post anunța că un copil cu cetățenie cehă a fost de la familia sa cu care trăia în Norvegia pe motiv că părinții lui nu aveau „contact suficient” cu minorul. Informațian provine de la o asociație care luptă, fără succes, din 2011 pentru a sprijini o mamă de origine cehă căreia Barnevernet i-a luat doi copii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13

TAGURI: ambasada norvegiei, mae, bodnariu, barnevernet
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIAN
14 Ian 2016

Oameni buni care vedeti ce se intampla in aceasta tara zisa Norvegia, ma tem ca numai cu un scandal international se poate face ceva ptr copiii Bodnariu.Aceasta tara de smintiti si ramasi in urma cu mii de ani nu vor ajunge niciodata sa ne egaleze in nimic.Niste scelerati.Eu si familia mea numai vrem sa auzim de tara asta si am semnat toti petitia de la Antena3.
Random imageUltimele stiri


loading...