2019-01-23 05:59


Ambasadorii Germaniei şi Franţei i-au îndemnat pe politicienii bulgari să renunţe la modelul oligarhic

 |  19:05
Ambasadorii Germaniei şi Franţei i-au îndemnat pe politicienii bulgari să renunţe la modelul oligarhic

Ambasadorii francez Philippe Autier şi german Matthias Hoepfner, într-o declaraţie comună a unor diplomaţi străini, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE. Franţa şi Germania au solicitat politicienilor bulgari să renunţe la modelul oligarhic.

"Apartenenţa la Uniunea Europeană înseamnă alegerea civilizaţiei. Modelul oligarhic nu îşi are locul în aceasta (UE), în Bulgaria mai puţin decât oriunde altundeva", se arată în documentul citat. Cei doi diplomaţi au adăugat că o Bulgarie bine guvernată este nu doar în interesul bulgarilor, ci şi al întregii UE, în special al Franţei şi Germaniei în calitate de mari contribuitori la fondurile de dezvoltare.

Avertizarea Parisului şi Berlinului intervine în contextul în care, zilnic, începând de la 14 iunie, mii de persoane manifestează pe străzile din Sofia şi din alte oraşe importante din ţară, reclamând demisia Guvernului susţinut de socialişti. În Sofia, duminică, între 8.000 şi 10.000 de persoane au ieşit din nou în stradă, strigând "Mafia!" şi "Demisia!".

La sfârşitul lui mai, după ce l-a nominalizat la conducerea Agenţiei pentru securitate naţională (DANS) pe un magnat de presă cu o reputaţie îndoielnică, totodată deputat în cadrul partidului minorităţii musulmane (MDL), care îi susţine alături de socialişti Guvernul, premierul neafiliat Plamen Oreşarski şi-a pierdut singur credibilitatea. Decizia a provocat un nou val de proteste faţă de corupţia elitelor, în urma unor manifestaţii uneori violente, în iarnă, împotriva sărăciei, care au antrenat prăbuşirea Guvernului conservator condus de Boiko Borisov şi organizarea de alegeri legislative anticipate pe 12 mai.

Cei doi ambasadori au adăugat că societatea bulgară "este îngrijorată de penetrarea intereselor private în sfera publică (...) Necesitatea numirii în funcţii oficiale a unor personalităţi necontestate - competente, care pun binele public deasupra intereselor particulare, în măsură să reziste presiunilor - este o evidenţă în toate democraţiile”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08
Citeste si:
Bulgaria: Statul de drept, pus în pericol. Bruxelles-ul ţine Sofia sub observaţie

TAGURI: Germania, Franţa, Bulgaria, oligarhic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...