2017-01-21 19:31

EXTERNE


Americanii vor supremaţia în războiul cibernetic

 |  21:00
Americanii vor supremaţia în războiul cibernetic

Spaţiul virtual a devenit al cincilea domeniu în care se poate desfăşura un război, după sol, mare, aer şi spaţiu.Specialiştii consideră că noua doctrină militară a Washingtonului se va concentra pe supremaţia ciberspaţiului. US Cyber Command, cunoscut şi Cybercom, intenţionează să se angajeze într-un război cibernetic.

Pe 05 ianuarie 2012 preşedintele Obama a lansat un ghid de apărare strategică, având ca prioritate să asigure dominaţia SUA la nivel mondial prin intermediul unor acţiuni agresive în spaţiul cibernetic, prin tactici de război informatic. Astfel, administraţia Obama  a înlocuit doctrina „Star Wars” a lui Ronald Reagan şi „Războiul împotriva terorii” a lui George Bush Junior cu un război global în spaţiul virtual.Americanii au fost primii care au abordat spaţiul cibernetic ca o nouă sferă de acţiune militară, împreună cu domeniile militare existente, cum ar fi terestre, maritime, aeriene şi spaţiale. Conceptul datează din 1998, dar a fost dezvoltat într-un plan de acţiune concret în urma războiului din Osetia de Sud în luna august 2008. La sfârşitul lunii mai 2009, preşedintele Barack Obama a instituit postul de coordonator al Cyberspace în cadrul administraţiei sale. În aceeaşi lună a luat fiinţă Comandamentul Cyber al SUA (US Cyber Command), cu sediul la Fort Meade, Maryland, condus de generalul de armată Keith Alexander, care, de asemenea, se întâmplă să fie şi şeful Agenţiei Naţionale de Securitate, serviciul cel mai puternic de informaţii din America.

Au făcut simulare pe ruşi?

În cooperare, Agenţia de cercetare a Pentagonului, DARPA , a finalizat deja o versiune în miniatură a internetului ca teren de testare pentru spionaj şi război cibernetic. Astfel, Cybercom a desfăşurat un exerciţiu de simulare ofensiv şi defensiv la începutul lunii decembrie 2011. Acţiunea implicat 300 de specialişti cibernetici. Întâmplător sau nu, exerciţiul a avut loc în acelaşi timp în care Rusia a cunoscut o creştere fără precedent a protestelor de stradă în urma alegerilor parlamentare. Manifestaţiile din Rusia au fost organizate pe internet. Ele au pornit de la apelurile transmise prin intermediul reţelelor sociale, cum ar fi Facebook.

NOTĂ: Agenţia Naţională de Securitate (NSA )a fost înfiinţată oficial la 4 noiembrie 1952. Agenţia este responsabilă pentru colectarea de informaţii străine folosind sistemul secret de interceptare Echelon care înseamnă mii de staţii spion ce colectează şi procesează informaţii imense. NSA ar efectua supravegherea clandestină a comunicaţiilor electronice din Rusia prin intermediul elementelor Echelon staţionate în Norvegia, Cipru, Kîrgîzstan şi statele baltice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: CYBERCOM, SUA, război cibernetic, militar, strategie, Barak Obama, DARPAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image