2018-12-13 19:58


Anul 2016 sub pericolul unor noi războaie. Testul nuclear nord-coreean și tensiunile iraniano-saudite

 |  19:41
Anul 2016 sub pericolul unor noi războaie. Testul nuclear nord-coreean și tensiunile iraniano-saudite

Anul 2016 începe sub semnul pericolului de război în două zone de mare importanță, în urma testului nuclear efectuat de Coreea de Nord și a tensiunilor dintre Iran și Arabia Saudită.

După ce Phenianul a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen, situația dintre cele două Corei redevine fierbinte după criza din august 2015 când au avut un schimb de tiruri de artilerie. Phenianul a invocat atunci ca motiv mesajele propagandistice pe care Sudul le transmite prin megafoane amplasate la frontieră. Înfruntarea s-a aplanat printr-un acord de îmbunătățire a relațiilor bilaterale și Coreea de Sud a renunțat la megafoane. Iată că joi a anunțat că reia difuzarea mesajelor de propagandă.

Acest al patrulea test nuclear al Phenianului reprezintă „o încălcare gravă” a acordului intercoreean intervenit în august trecut care era destinat reducerii tensiunilor și îmbunătățirea relațiilor, a declarat consilierul prezidențial pentru securitate națională, Cho Tae-yong. El a avertizat că armata țării sale „se află în stare operațională deplină, iar dacă Phenianul agită provocări, va exista o pedeapsă fermă”, potrivit Reuters.

SUA nu va permite o Coree de Nord nucleară

SUA au trimis avioane de spionaj de la o bază din Japonia, probabil cu misiunea de a stabili ce fel de dispozitiv nuclear a fost detonat în Coreea de Nord, transmite AP.

De altfel, Casa Albă a transmis un punct de vedere oficial despre veridicitatea testului. 

„Analizele inițiale nu sunt în concordanță cu afirmațiile regimului că a efectuat cu succes un test de bombă cu hidrogen”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest. El a adăugat că „Statele Unite vor colecta probe suplimentare" şi vor coopera cu alte ţări din regiune pentru a afla mai multe despre testul nord-coreean.

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat că SUA nu vor tolera înarmarea nucleară a Coreei de Nord: „Este vorba de o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU. (…) Nu vom accepta un stat nord-coreean dotat cu armament nuclear, iar testele de acest fel nu fac decât să ne consolideze determinarea”.

Kerry a subliniat miercuri seara că testul nord-coreean este „un act extrem de provocator” care ameninţă pacea internaţională şi securitatea.

Experții americani care au apărut în mass-media miercuri sunt de părere că este o nouă minciună lansată propagandistic de regimul de la Phenian. Aceeași ipoteză au susținut-o și serviciile secrete din Coreea de Sud.

Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de Reuters, liderii republicani din Camera Reprezentanților din SUA se gândesc să demareze votarea extinderii sancțiunilor împotriva Coreei de Nord. Printre altele acestea s-ar referi la pedepse mai aspre pentru companiile străine ce fac afaceri cu Phenianul.

La rândul său, președintele american Barack Obama a avut convorbiri telefonice miercuri cu președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, și cu premierul japonez, Shinzo Abe, pe care i-a reasigurat de angajamentul față de securitatea țărilor lor. Ei au convenit să conlucreze „la un răspuns internațional puternic”, transmite Casa Albă.

Unanimitate în Consiliul de Securitate ONU

Consiliul de Securitate al ONU „a condamnat ferm” într-o declarație noul test nuclear nord-coreean și a anunțat că va pregăti „măsuri suplimentare” împotriva Phenianului, sugerând o extindere a sancțiunilor, transmit Reuters și AFP. Declarația Consiliului a fost adoptată în unanimitate de cele 15 țări membre (membrii permanenți și membrii aleși), inclusiv de China, care este aliata Coreei de Nord. Statele semnatare anunță că au decis „să înceapă să lucreze imediat asupra unor măsuri” ce vor fi cuprinse „într-o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate”, a declarat ambasadorul Uruguayului la ONU, Elbio Rosselli, în prezent președintele consiliului. Roselli a susținut că testul este „o violare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

Reuniunea de urgență a Consiliului a avut loc la cererea SUA, Coreei de Sud și Japoniei.

Iranul contra Arabiei Saudite 

Un alt conflict armat ce stă să izbucnească este cel între Iran și Arabia Saudită, după ce saudiții l-au executat pe Nimr al-Nimr, un cleric şiit. În replică, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudită că riscă "răzbunarea divină", numindu-l pe Nimr al-Nimr “martir".

Apoi la Teheran au avut loc manifestații violente care au culminat cu atacarea și incendierea Ambasadei saudite. Apoi au urmat măsuri de ambele părți. Arabia Saudită a suspendat relațiile diplomatice și economice cu Iranul. La fel au procedat Bahrainul, Sudanul, Djibouti, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Qatarul și-a retras miercuri ambasadorul de la Teheran. Apoi joi, Iranul a anunțat că interzice toate produse saudite.

Generalul Hossein Salami, adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei din Iran, a avertizat că regimul sunnit din Arabia Saudită riscă să se prăbuşească în următorii ani dacă va continua politicile fundamentaliste. ”Politicile regimului saudit vor avea un efect de domino şi vor fi îngropate sub avalanşa pe care au creat-o", a declarat Salami, citat de agenţia oficială Fars. Generalul a comparat politica regimului saudit cu cea a lui Saddam Hussein, în Irak, care la rândul lui a declanțat un război cu Iranul și „a executat clerici şi oficiali de rang înalt, a eliminat disidenţii şi a avut un sfârşit groaznic”.

Generalul iranian a catalogat drept "iraţională şi odioasă" decizia Arabiei Saudite de a suspenda relaţiile diplomatice cu Iranul, argumentând că violenţele din Irak şi Siria sunt "rezultatul direct al politicilor confesionale fundamentaliste" aplicate Arabia Saudită la nivel regional.

Totuși, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut autorităţilor judiciare să îi judece urgent pe atacatorii Ambasadei Arabiei Saudite din Teheran. Rohani a promis și evitarea protestelor violente la reprezentanțele diplomatice din Iran.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: an, 2016, pericol, razboi, test nuclear
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...