2018-12-14 12:40


Armata irakiană atacă provincia Anbar, controlată de Statul Islamic

 |  18:18
Armata irakiană atacă provincia Anbar, controlată de Statul Islamic

Jihadiştii sunniţi care controlează provincia irakiană Anbar trebuie să facă faţă unei noi ofensive irakiene. De această dată, Guvernul de la Bagdad a chemat în ajutor şi miliţiile şiite.

Trupe din armata irakiană, sprijinite de miliţii şiite, au lansat marţi mai multe operaţiuni militare contra luptătorilor din Statul Islamic. Haider al-Abadi, şeful Guvernului de la Bagdad, a promis că provincia Anbar, căzută în mâinile jihadiştilor din Statul Islamic, va fi recuperată de forţele autorităţilor centrale. Pentru a îmbunătăţi şansele de succes ale ofensivei militare, politicianul irakian a făcut apel la mobilizarea miliţiilor şiite care au ajutat deja la eliberarea oraşului Tikrit, unităţile de Mobilizare Populară. O forţă paramilitară şiită se va îndrepta spre sudul provinciei Salaheddin, învecinată cu Anbar, informează Agerpres.  Ahmed al-Assadi, un purtător de cuvânt al acestor miliţii şiite, a explicat că acestea urmăresc „eliberarea regiunilor între provinciile Salaheddin și Al-Anbar” pentru a pregăti izolarea forţelor jihadiste care operează în Anbar. Al-Assadi a precizat că operaţiunea în care sunt implicate Unităţile de Mobilizare Populară se numeşte „La ordinele tale, Hussein!”, după numele unuia dintre cei mai veneraţi musulmani şiiţi.

Sprijinul SUA

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, l-a asigurat pe premierul irakian că Statele Unite vor continua să sprijine Guvernul de la Bagdad în lupta sa contra reţelei teroriste conduse de Statul Islamic. El a mulţumit liderului irakian pentru „sacrificiul enorm şi curajul forţelor irakiene” în faţa terorismului islamist, relatează Mediafax. Atitudinea lui Biden contrastează cu cea afişată recent de Ash Carter, secretarul american al Apărării, care a criticat trupele irakiene pentru lipsă de voinţă în faţa ofensivei jihadiste. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-26

TAGURI: armata, irakiana, militii, siite, tikrit, anbar, salaheddin, joe, biden, haider, abadi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...