2017-01-17 23:40

EXTERNE


Armata pakistaneză a plătit congresmeni şi candidaţi la preşedinţie. Complot pentru a influenţa politica Washingtonului

 |  17:29
Armata pakistaneză a plătit congresmeni şi candidaţi la preşedinţie. Complot pentru a influenţa politica Washingtonului

Armata pakistaneză, inclusiv agenţia sade spionaj, a cheltuit 4 milioane dolari pe parcursul a două decenii într-o acţiunesub acoperire pentru a înclina politica americană faţă de controlul unei părţidin Kashmir, inclusiv donaţii de campanie pentru membri ai Congresului şi uniicanidaţi la preşedinţie, susţin documente ale FBI. Ultimul episodal scandalului s-a consumat marţi, când Statele Unite au inculpat doi cetăţenipakistanezi, acuzaţi că ar lucra pentru serviciile de spionaj ale acestei ţări.

Potrivit New York Times, dacă unuldintre aceştia, Zaheer Ahmad, în vârstă de 63 de ani, se află în Pakistan şipoate scăpa de o judecată în faţa justiţiei americane, în privinţa celeilaltepersoane acuzate de spionaj, impactul asupra relaţiilor Pakistan - SUA ar puteafi mult mai puternic. Ghulam-Nabi Fai, în vârstă de 62 de ani, estepreşedintele Consiliului American pentru Kashmir, o regiune aprig disputatăîntre Pakistan şi India, de mai bine de jumătate de secol. Fai, care deţine şicetăţenia americană, este acuzat la fel ca şi Zaheer Ahmad, că a spionat înfavoarea Pakistanului.

Cea mai gravă acuzaţie în acest caz oreprezintă însă finanţarea din partea Consiliului American pentru Kashmir (CAK)a campaniilor electorale ale mai multor politicieni americani, fie eirepublicani sau democraţi. Legea electorală din Statele Unite interzicesprijinirea financiară oferită de guvernele altor state. Conform uneideclaraţii a unui agent FBI, declasificată la începutul acestei săptămâni, CAKar fi cerut anual guvernului pakistanez suma de 100.000 de dolari pentru a-şidesfăşura activităţile. Organizaţia condusă de Ghulam-Nabi Fai este acuzată nunumai de influenţarea scenei politice americane de către un stat străin, ci şide faptul că s-a implicat activ în convingerea unor politicieni americani de asusţine favorizarea comunităţii pakistaneze din Kashmir. Comisia ElectoralăFederală a descoperit că domnul Fai a făcut donaţii de 20.000 de dolari încampaniile politicienilor americani, în ultimele două decenii. Majoritateafondurilor s-au îndreptat spre Comitetul Senatorial Naţional Republican şi spreunul dintre reprezentanţii acestuia în statul Indiana, Dan Burton. Nuîntâmplător, de 15 ani, Burton este un susţinător fervent al cauzei Kashmiruluiîn Congresul american. El a apelat în mai multe rânduri ca preşedinţii BillClinton, respectiv Barack Obama să medieze conflictul indiano-pakistanez sau săsusţină chiar un referendum prin care locuitorii regiunii să decidă asuprasorţii lor. Burton s-a declarat şocat de arestarea lui Fai, despre care adeclarat că nu avea sub nici o formă cunoştinţă de o posibilă legătură cu serviciilesecrete.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image