2018-12-10 02:00


Asalt antitero la Paris. Operațiuni de proporții pe tot teritoriul francez, alerte în Londra, Copenhaga, Suedia

 |  19:39
Asalt antitero la Paris. Operațiuni de proporții pe tot teritoriul francez, alerte în Londra, Copenhaga, Suedia

În Franța continuă operațiunile de o anvergură fără precedent în căutarea autorilor atacurilor de vineri, dar și a altor celule care ar putea plănui atacuri. Dar loviturile teroriste din Franța se pare că au produs o stare de alertă în toată Europa. După ce marți, în Germania, a fost anulat meciul amical pe care naționala urma să îl aibă cu echipa Olandei, miercuri Aeroportul din Copenhaga a fost evacuat din cauza unui colet suspect, în Londra a fost evacuată o stație de metrou după ce un bărbhat a început să amenințe lumea cu o foarfecă, Suedia a ridicat nivelul de alertă, iar francezii au făcut percheziții la Aeroportul Roissy. Ministerul Sănătății din Franța a decis să acumuleze stocuri de antidot pentru substanțele neurotoxice, cu alte cuvinte să fie pregătit pentru un atac chimic.

În căutarea autorilor atacurilor de vineri, forțele de ordine franceze au declanșat o operațiune în suburbia Saint Denis, din nordul Parisului. Informațiile autorităților arătau că Abdelhamid Abaaoud, considerat a fi creierul acțiuniilor teroriste de săptămâna trecută, s-ar afla într-un apartament din zonă, undeva lângă Stade de France.

La ora 4.30, ora locală, miercuri dimineață, echipele antiteroriste de elită ale Poliției Naționale (SDAT, RAID și BRI), susținute de efective ale Armatei franceze și elicoptere, au descins pe o străduță din centrul comunei Saint-Denis, nu departe de primărie. Totul a început cu un zgomot puternic, apoi a început un schimb de focuri de armă intens întrerupt de scurte pauze. În jurul orei 6.20, centrul localității era în stare de asediu, primarul le-a cerut locuitorilor să stea închiși în locuințe. Transportul în comun rămâne oprit în zonă. Dar operațiunea a durat mai mult, la ora 7.30 s-au auzit din nou focuri de armă și explozii puternice. Spre ora opt, autoritățile au oferit primele informații: doi teroriști au fost uciși, printre care o femeie care, atunci când a început atacul forțelor de intervenție, a detonat o încărcătură explozivă și un bărbat, se pare ucis de o grenadă.  Un alt bărbat încă era baricadat în apartament. S-a anunțat că trei polițiști au fost răniți în operațiune. Dar bilanțul era provizoriu.

Spre ora nouă, procurorul general a dat un comunicat în care a afirmat că trei bărbați care se aflau în apartament au fost arestați. De asemenea, proprietarul apartamentului și o femeie, se pare prietena acestuia, au fost reținuți.

Proprietarul, Jawad B., un francez de origine arabă, declarase înainte de a fi reținut că un prieten i-a cerut sprijinul, să cazeze în apartamentul cu pricina două persoane venite din Belgia, pentru câteva zile. Mai târziu s-a aflat că Jawad și-a ucis un prieten în vârstă de 16 ani cu un satâr, în 2006 și a fost condamnat la opt ani de închisoare. Prietenul a murit într-o altercație între Jawad și un alt tânăr pe care acesta îl acuza că i-a furat un telefon mobil și a încercat să se pună între cei doi, chiar în momentul în care Jawad lovea cu satârul.

Diesel, câinele erou

În jurul orei 10 operațiunea nu se terminase, se pare că a mai fost un schimb de focuri, cert este că trupele antitero au mai arestat doi suspecți care se ascundeau.

În total au murit doi teroriști și au fost arestați șapte suspecți a căror identitate este verificată acum de polițiști. Tot șapte este și cifra răniților în rândul echipei care a dat asaltul. În asalt a murit și Diesel, un câine polițist, antrenat special pentru astfel de operațiuni și pentru detectarea explozibililor. La ora 11.26 operațiunea a fost declarată închisă. Diesel era un ciobănesc belgian în vârstă de șapte ani.

Ulterior, potrivit informațiilor care veneau miercuri din zona autorităților, s-a aflat că în apartamentul luat cu asalt se aciuase o celulă teroristă care plănuia atacuri la aeroportul Roissy și la centurl comercial Les Quatre Temps, din cartierul de clădiri de afaceri La Défense.

Presa franceză afirma că raidul a vizat și prinderea unui al noulea suspect implicat în atacurile de vineri, dar care nu a fost identificat.

Forțele de intervenție continuă securizarea zonei.

De asemenea, Poliția a anunțat că într-un coș de gunoi de lângă Teatrul Bataclan a fost găsit un telefon care a aparținut unuia dintre teroriști. Ultimul mesaj din telefon era „închidem, pornim” și a fost trimis la ora 21.42, la numai două minute după ce mașina teroriștilor a parcat lângă Bataclan.

În noaptea de marți spre miercuri au fost efectuate și 118 noi percheziții în urma cărora au fost arestate 25 de persoane și au fost confiscate 34 de arme. În total, de duminică au avut loc 414 percheziții în care au fost găsite 75 de arme, dintre care 11 arme de război. Comisia Europeană a adoptat miercuri o serie de propuneri legislative prin care se va înăspri controlul armelor în UE.

Prelungirea stării de urgență

Guvernul Franței a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede prelungirea stării de urgență pe o perioadă de trei luni, ca măsură excepțională în urma atacurilor de vineri, 13 noiembrie, când au fost ucise 129 de persoane și rănite peste 350. Proiectul va fi dezbătut joi în Adunarea Națională și vineri în Senat. Starea de Urgență nu a mai fost decretată în Franța din timpul războiului din Algeria.

Autoritățile franceze au anunțat că toate persoanele ucise de teroriști vineri au fost identitificate. De asemenea, Ministerul Sănătății a informat că în spitale se mai află 195 de răniți, dintre care trei sunt în stare critică, iar 41 sunt încă la reanimare.

Condamnarea terorismului în 2500 de moschei

Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM), organism reprezentativ al islamului, va difuza un text solemn în circa 2.500 de moschei din Franța, în timpul predicii de vineri,în care va condamna „fără ambiguitate orice formă de violență sau de terorism”, transmite AFP.

„În fața crimelor oribile care au fost comise' în 13 noiembrie la Paris și în care au fost uciși 129 de oameni, 'CFCM, precum și alte organizații musulmane, cheamă toate moscheile din Franța să-și consacre predica de vineri acestor evenimente tragice, care au marcat profund comunitatea națională. Musulmanii din Franța vor proclama respingerea categorică și fără ambiguitate a oricărei forme de violență sau de terorism, care constituie o negare a valorilor de pace și fraternitate promovate de islam”, se spune în comunicatul CFCM. Imamii „vor proclama, de asemenea, atașamentul lor neclintit pentru pactul republican ce ne leagă pe toți, precum și pentru valorile Franței”, se mai spune în document.

De asemenea, „musulmanii vor înălța rugăciuni pentru Franța, cu toate urările de pace și securitate pentru patrie”. Responsabilii marilor federații musulmane, cu legături în Algeria, Maroc, Turcia, apropiate Fraților Musulmani sau curentului pietist Tablich, au condamnat în unanimitate 'barbaria' atentatelor de la Paris.

Terorism. 1000 de francofoni în SI

În rândul luptătorilor din gruparea Statul Islamic sunt aproximativ 1000 de cetățeni francezi și belgieni de religie musulmană sau francofoni din Africa de Nord. Grupurile de luptă, așa-numitele 'katiba', sunt comandate de francezi, belgieni sau persoane originare din Maghreb care au o anumită autonomie, în special pentru organizarea de atentate în țările lor de origine, susțin experții.  'Trebuie să repetăm', afirmă Romain Caillet, cercetător și consultant în materie de chestiuni islamiste, că 'niciun francez nu are mari responsabilități în cadrul SI; nu au competențele necesare pentru a urca în ierarhie, iar SI se teme de infiltrări', a declarat el pentru AFP. „În schimb, unii francezi sunt mici cadre, respectiv cadre medii. Ar putea fi cinci, care răspund de 'katiba' sau de tabere de antrenament. Mai mulți dintre ei sunt cadre religioase, imami, deci nu au o influență foarte mare”, a adăugat el. Autoritățile franceze estimează la circa 600 numărul cetățenilor țării care au luptat alături de jihadiștii în Siria și Irak, din care 142 au murit, iar 250 s-au întors în Franța. Belgia evaluează la circa 300 numărul belgienilor prezenți la fața locului, din care 80 au murit. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

TAGURI: asalt antitero, paris, alerte, londra, copenhaga, suedia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...