2019-01-23 17:59


Ascensiunea chineză. SUA, pe cale să piardă supremaţia militară aeriană în faţa Chinei?

 |  19:09
Ascensiunea chineză. SUA, pe cale să piardă supremaţia militară aeriană în faţa Chinei?

Au apărut imagini cu avionul de vânătoareinvizibil Chengdu J-20, realizat pentru armata din China, considerat a fi următoarea generaţie a puterii aeriene militare chineze. OficialiiPentagonului s-au grăbit să reacţioneze, spunând că noua tehnologie militară aChinei nu depăşeşte capacitatea aeronautică militară a SUA.

J-20 nu ar trebuisă fie operaţional până cel târziu în 2017, dar un oficial chinez a declarat cătestarea de zbor va începe mult mai devreme. Astfel de avioane sunt conceputepentru a evita detectarea radar şi sistemele de apărare antiaeriene. Analizelefotografiilor au indicat faptul că aparatul este mai mare decât orice avionsimilar rusesc sau american, permiţându-i astfel să zboare pe distanţe mai marişi să transporte armament mai puternic. Eşecul Chinei de acenzura imaginile pe intrenet dovedesc că oficialii doresc ca imaginile săcircule.

Apariţia fotografiilorvine în contextul în care secretarul Apărării, Robert Gates, se va afla înChina în acest weekend pentru a discuta despre relaţia militară între SUA şiChina. Şi tot în luna ianuarie, preşedintele Hu Jintao va fi la Washingtonpentru întâlnirea cu preşedintele Barack Obama."Suntem conştienţi de planurile lor de a dezvoltacapacitatea de luptă de generaţia a cincea", a spus purtătorul de cuvântal Pentagonului, colonelul Dave Lapan. Potrivit unor surse, a existat în augustun raport în Congres despre evoluţia capacităţii de apărare a Chinei, dardatele indicau că ar fi nevoie de câţiva ani până la o dezvoltare militară caresă pună probleme SUA. Dar se pare că lucrurile au evoluat mult mai rapid decâtse preconiza.

În 2009, Gates adeclarat că nici o naţiune nu se apropie de puterea aeriană americană,minimalizând capacitatea militară a Chinei. Dar savantul militar şi autor,Richard Fisher avertizează că acest avion chinez ar putea determina omodificare a echilibrului de putere în Pacific."Începând cu Al Doilea Război Mondial, armataamericană nu a intrat în luptă fără asigurarea superiorităţii aeriene. Chinaeste o putere în ascensiune şi este hotărâtă să conteste poziţia americană lanivel global", a spus Fisher, adăugând că, din perspectiva lui,respectivul aparat de luptă le va permite chinezilor să facă acest lucru la unnivel militar „inacceptabil".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...