2018-12-10 15:47


Atac sângeros asupra unui centru al ONU. Acţiunile unei biserici fundamentalist creştine americane a declanşat proteste şi ucideri în Afganistan

 |  17:48
Atac sângeros asupra unui centru al ONU. Acţiunile unei biserici fundamentalist creştine americane a declanşat proteste şi ucideri în Afganistan

A treia zi de prosteste în Afganistan.Protestele s-au extins şi în oraşul Jalalabad, din estul ţării, unde sute deoameni au blocat principalul drum, timp de trei ore. Mulţimea a cerut trupeloramericane să părăsească Afganistanul şi au ars un portret al lui Obama. Cel puţin 10 oameni au fost ucişi în Afganistan sâmbătăca urmare a violenţelor declanşate în semn de protest faţă de arderea în publica Coranului de către o biserică fundamentalistă din SUA, la 20 martie. Cu o ziînainte, protestatarii musulmani au atacat centrul ONUdin Mazar-I-Sharif, aruncând cupietre şi escaladând barierele. În cele din urmă, manifestanţii au reuşit săintre în sediuşi atunci s-ar fi petrecut crimele - şapte angajaţi aiNaţiunilor Unite - un român, patru nepalezi, un suedez şi o norvegiană - aufost ucişi în urma atacului, două dintre victime fiind decapitate.

Deşimilioane de oameni îl consideră responsabil moral de asasinatul comis înAfganistan, pastorul Terry Jones a spus că nu are de ce să-şi ceară scuzepentru fapta sa. Jones, un homofobvehement care conduce şi o afacere cu mobilier, chiar a descris pentru ABC News procesul bizar prin care biserica condusă de el a arsCoranul. Cu el în calitate de judecătorşi cu membri ai bisericii sale ca juriu, s-a dat verdictul de vinovăţie. Au existat diferiteopţiuni pentru pedeapsă şi, în cele din urmă, a fost ales focul. Astfel, o copie aCoranului a fost arsă într-o biserică mică din Florida, după ce cartea sfântă amusulmanilor a fost considerată "vinovată" pentru crime. Coranul afost udat în kerosen, pus într-o urnă de metal și apoi a fost ars. Circa 30 de persoane au fost prezente laevenimentul “execuţiei”. În septembrie 2010, data la care evenimentul ar fitrebuit să aibă loc, a provocat un scandal internațional în lumea musulmană șicreștină și a fost condamnat de către președintele american, Barack Obama. Patru zile mai târziu, după evenimentul de la 20 martie,într-o iniţiativă care ar putea spune propria poveste, preşedintele afgan,Hamid Karzai, a condamnat acţiunea bisericii din Florida. Şi a durat mai multde o săptămână ca violenţele să izbucnească. Guvernul a sustinut că insurgenţiis-au amestecat cu demonstranţii şi au instigat la violenţă. Un purtător de cuvântal talibanilor, vorbind prin telefon dintr-o zonă necunoscută, a declarat că "talibanii nu au avutnimic de-a face cu atacul asupra ONU, că străinii au adus mânia afganilor prinarderea Coranului...". Autorităţile afgane spun că au arestat mai mult de20 de persoane, inclusiv un insurgent din provincia Kapisa, un focar almilitantismului. Patru protestatari, de asemenea, au murit în atac.

Violenţele intrevin în timp ce ţara se pregăteşte pentruprima etapă a unui proces depredare-primire, de la forţele NATO către trupele afgane de securitate,şi după ce comandantul forţelor SUA şi NATO, generalul David Petraeus, s-aarătat optimist cu privire la progreseledin regiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...