2018-11-16 13:54


Autorităţile de la Moscova îl ajută pe Edward Snowden să-şi facă bagajele

 |  18:25
Autorităţile de la Moscova îl ajută pe Edward Snowden să-şi facă bagajele

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite(NSA), Edward Snowden, a primit din partea Moscovei documentele care îi permit să părăsească aeroportul Şeremetievo. Fugarul american ar putea să plece din zona de tranzit în orele următoare, au precizat surse pentru presa rusă.

Cu toate că Serviciul rus pentru Migrare i-a trimis informaticianului certificatul care îi permite să părăsească aeroportul, a detaliat agenţia RIA Novosti,citată de Mediafax, reprezentanţii acestui serviciu nu au confirmat oficial această informaţie.

WikiLeaks nu comentează

"Americanul se pregăteşte să iasă", a anunţat Interfax. Snowden nu mai este în camera sa. El se află în continuare în zona de tranzit. Între timp şi-a luat toate bunurile personale din cameră", a menţionat sursa amintită. Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, care se află pe aeroport ar urma să îi înmâneze documentul de liberă trecere. Un purtător de cuvânt al WikiLeaks a declarat că nu poate să comenteze imediat această informaţie în contextul în care Julian Assange, fondatorul acestui portal, a jucat un rol activ în fuga tânărului informatician american refugiat începând de la 23 iunie în zona de tranzit pe aeroportul moscovit.

Drept de deplasare în Rusia

Neputând să zboare spre statele sud americane care s-au declarat pregătite să îi acorde azil,  Snowden a cerut săptămâna trecută Moscovei acest serviciu. Atunci, Kucerena a anunţat că Serviciul pentru Migrare urmează să îi furnizeze, în decurs de şapte zile de la depunerea cererii, o atestare potrivit căreia dosarul său este admisibil. Prin acest document Moscova îi oferă dreptul americanului să se deplaseze pe teritoriul rus. Totuşi, Statele Unite au insistat pentru extrădarea informaticianului, inculpat pentru spionaj în ţara sa. Moscova s-a distanţat de acest caz, explicând că doreşte ca acest dosar să nu dăuneze relaţiilor ruso-americane. Fostul asistent tehnic al CIA a făcut publice informaţii secrete despre supravegherea a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet de către serviciile secrete americane, declanşând un imens scandal internaţional, scrie Agerpres. Snowden a fugit din SUA la Hong Kong, iar de acolo a sosit la 23 iunie la Moscova. În prezent, este practic sechestrat în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo pe care nu o putea părăsi din cauza faptului că nu avea asupra sa niciun act de identitate valabil. Paşaportul său a fost anulat de autorităţile americane. Vineri, într-o dezvăluire fără precedent, Biroul Directorului Serviciilor americane de Informaţii (ODNI) a decis declasificarea şi prelungirea programului periodic de supraveghere a comunicaţiilor. Un tribunal secret a prelungit autorizarea oficialilor din cadrul serviciilor americane de securitate să colecteze date telefonice în cadrul acestui program de supraveghere a comunicaţiilor vizând terorismul, program dezvăluit anterior de Snowden.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-24
Citeste si:
Edward Snowden nu a avut acces la informaţii top secret
Snowden încă aşteaptă un răspuns la cererea de azil în Rusia
SUA: S-a prelungit Programul de supraveghere a comunicaţiilor dezvăluit de Snowden
SUA exercită presiuni asupra Venezuelei pentru a nu-l primi pe Snowden

TAGURI: Edward, Snowden, Moscova, Şeremetievo, zona, tranzit, aeroport, documente, SUA
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...