2018-12-19 05:49


Avertisment EUROPOL. Agenția poliției europene are o bază de date cu 10.000 de luptători SI și suspecți

 |  19:52
Avertisment EUROPOL. Agenția poliției europene are o bază de date cu 10.000 de luptători SI și suspecți

Agenția Poliției Europene avertizează că gruparea Stat Islamic ar putea să lanseze noi atacuri teroriste similare celor din Paris, de data aceasta în alte state europene. Directorul Europol, Rob Wainwright, într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului European, a comparat atacurile comise la Paris, în care au fost ucise 129 de persoane, cu atentatele de la Bombay (India), unde în 2008 au fost omorâte 166 de persoane. „Avem de-a face cu o formă de terorism mai semnificativă şi mai periculoasă. Am primit o declaraţie clară de intenţii din partea reţelei teroriste Stat Islamic, care vrea să exporte în Europa şi pe scena internaţională terorismul brutal", a precizat Wainwright.

El a mai anunțat că baza de date a Europol de identificare şi urmărire a presupuşilor combatanţi străini care călătoresc între Europa, Siria şi Irak a ajuns să cuprindă 10.000 de nume, adică de două ori mai multe decât anul trecut. Dintre acestea, aproximativ 2000 de persoane sunt confirmate ca luptători străini, proveniți din Europa. Restul sunt suspecți, care se asociază sau facilitează acțiunile teroriste.

Cu toate acestea, Wainwrght a declarat că în Europa există un consens cu privire la faptul că numărul luptătorilor străini se apropie de 5.000. Directorul Europol a susținut că principala prioritate

a agenției în lupta împotriva terorismului a fost în ultimii ani motivarea autorităţilor naţionale să împărtășească informaţiile în domeniul antiterorist cu partenerii. Jumătate dintre persoanele care figurează în baza de date vine doar din cinci dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) şi un partener internaţional, a spus Wainwright, fără să și numească aceste țări.

Franța: bani pentru securitate

Pe de altă parte, tot joi, ministrul francez al Finanţelor, Michel Sapin, a anunţat suplimentarea cheltuielilor de la bugetul de stat cu 600 milioane de euro pentru măsuri noi de consolidare a securităţii în Franţa în 2016, după atentatele teroriste din Paris, transmite Le Figaro. Banii vor fi folosiți în angajarea de personal și achiziționarea de echipamente. Angajările suplimentare se vor face în structurile Ministerului de Interne - poliție și jandarmerie (5000 de posturi), în Ministerul de Justiție (2500 de posturi) și în Poliția de Frontieră (1000 de posturi), dar și în Ministerul Apărării (2300 de posturi). Sapin a spus că Franța își asumă o creștere a deficitului din această cauză pentru că în contextul actual este nevoie de o consolidare „de o amploare excepțională a mijloacelor de securitate și apărare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-19

TAGURI: avertisment europol, luptatori si, suspecti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...