2019-01-21 00:22


Baie de sânge la Cairo. Fraţii Musulmani cer revoluţia înapoi

 |  19:02
Baie de sânge la Cairo. Fraţii Musulmani cer revoluţia înapoi

Incertitudinea creşte în Egipt odată cu extinderea violenţelor. Luni, armata a reacţionat în forţă în urma unui atac al unui grup înarmat asupra sediului Gărzii Republicane din Cairo, unde se presupune că este deţinut fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi. Incidentul s-a soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, iar sediul partidului Fraţilor Musulmani a fost închis luni după descoperirea mai multor arme, a precizat un reprezentant al autorităţilor.

Tehnocratul de centru-stânga, Ziad Bahaa Eldin, are mari şanse să fie numit premier, în timp ce Mohamed ElBaradei, despre care anterior se vehiculau zvonuri că este candidat la această funcţie, va fi, în schimb, vicepreşedinte, a anunţat duminică seara Ahmad al-Muslimani, purtător de cuvânt al preşedinţiei interimare. Însă partidul salafist al-Nour a respins această nominalizare din cauza "afilierii" lui Bahaa Eldin la Frontul Salvării Naţionale (FSN, anti-Morsi).

Violenţa generează violenţă

Un bilanţ publicat luni după-amiază indica 42 de persoane ucise în asaltul asupra Gărzii Republicane, potrivit unei surse din anturajul Fraţilor Musulmani. Alte 332 de persoane au fost rănite, potrivit aceleiaşi surse, scrie Agerpres. Unele surse medicale susţin că numărul de victime este chiar mai mare. Luni dimineaţă, un grup de indivizi înarmaţi a atacat cazărmi din complexul Gărzii Republicane din Cairo, obligând militarii să recurgă la arme. Un ofiţer egiptean şi-a pierdut viaţa şi încă aproximativ 40 au fost răniţi, potrivit sursei citate. Ulterior, peste 200 de manifestanţi pro-Morsi au fost arestaţi. Armata egipteană a anunţat că o cazarmă a fost atacată, în timp ce Fraţii Musulmani susţin că militarii sunt cei care au deschis focul împotriva simpatizanţilor pro-Morsi. Pe Facebook şi Twitter au fost postate înregistrări video în care se poate vedea cum susţinătorii fostului preşedinte de la Cairo trag cu arme de foc în camarazi ai lor pentru a acuza armata egipteană de violenţe. Garda Republicană a catalogat atacatorii drept „un grup terorist”. ElBaradei a cerut o "anchetă". "Violenţa generează violenţă şi trebuie condamnată cu fermitate. Se impune o anchetă independentă. Tranziţia paşnică este singura cale", a scris acesta pe Twitter, scrie Mediafax.

Islamiştii pro-Morsi vor revoltă

 

Fraţii Musulmani au lansat un apel la „intifadă” împotriva celor „care au furat revoluţia”. Partidul islamist ultraconservator Nour, care a sprijinit acţiunea armatei împotriva lui Morsi, a anunţat că se retrage de la negocierile pentru formarea unui guvern interimar, în semn de protest faţă de ceea ce a numit „masacrul Gărzii Republicane”. Partidul Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), organismul politic al Fraţilor Musulmani, cere într-o declaraţie scrisă o "revoltă a marelui popor din Egipt împotriva celor care încearcă să îi fure revoluţia cu tancurile". PLJ solicită "comunităţii internaţionale, grupurilor internaţionale şi tuturor oamenilor liberi din lume să intervină pentru a împiedica alte masacre (... şi) apariţia unei noi Sirii în lumea arabă".

Bahaa Eldin, respins de salafişti

Preşedintele interimar Adly Mansour "înclină în favoarea nominalizărilor lui Bahaa Eldin şi ElBaradei", a explicat al-Muslimani, însă Yunis Makhyoun, şeful partidului salafist al-Nour, a respins această nominalizare, cerând "un tehnocrat care să obţină consensul sau să fie acceptat de 80 sau 90 la sută dintre egipteni”. Noile autorităţi nu vor să se îndepărteze de salafişti, în timp ce Fraţii Musulmani menţin o mobilizare puternică în stradă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08

TAGURI: Fraţii Musulmani, Cairo, atac, morţi, raniti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...