2017-01-22 01:48

EXTERNE


Barack Obama ia în calcul un nou mandat. Casa Albă confirmă

 |  18:11
Barack Obama ia în calcul un nou mandat. Casa Albă confirmă

CasaAlbă a sugerat că Barack Obama va candida pentru un nou mandat, în alegeriledin 2012, în contextul în care preşedintele american intră în a doua jumătate amandatului său, pe fondul unei creşteri în sondaje şi unei ameliorări aeconomiei.

"Credcă este probabil ca acest lucru să se întâmple, evident", a declaratpurtătorul de cuvânt al lui Obama, Robert Gibbs, după ce presa americană apublicat informaţii despre o refacere a echipei prezidenţiale, în vederea uneicampanii electorale, anul viitor. "Probabil că preşedintele se va înscrie(la Comisia Electorală Federală) în viitor şi va deveni în mod oficialcandidat" la un al doilea mandat de patru ani, a precizat Gibbs, într-oconferinţă de presă. Constituţia americană limitează la două numărul mandatelorprezidenţiale.

Cotade popularitate a preşedintelui american, Barack Obama, a depăşit în ianuariepragul simbolic de 50 la sută, pentru prima dată de la jumătatea lui 2009,potrivit unui sondaj Wall Street Journal/NBC. La doi an de la preluareapreşedinţiei, 53 la sută dintre persoanele chestionate aprobă acţiuneapreşedintelui, o creştere cu opt puncte procentuale faţă de luna decembrie. Oserie de succese explică această îmbunătăţire a situaţiei. La sfârşitul lui2010, Obama a obţinut abrogarea legii care le interzice homosexualilordeclaraţi să servească în armată şi ratificarea tratatului de dezarmarenucleară START cu Rusia. El a acceptat apoi prelungirea temporară a cadourilorfiscale pentru cei bogaţi, care datează din timpul administraţiei Bush, înschimbul unei serii de ajutoare pentru clasa de mijloc acceptate derepublicani. Luna ianuarie a fost, de asemenea, marcată de cifre bune privindlocurile de muncă şi de discursul, primit favorabil, al lui Barack Obama rostitla o ceremonie organizată în onoarea victimelor atacului din 8 ianuarie dinArizona. Sondajul arată că 74 la sută dintre persoanele intervievate aprobămodul în care preşedintele american a gestionat această tragedie în cadrulcăreia au murit şase persoane, iar o democrată din cadrul CamereiReprezentanţilor a fost grav rănită. Pe plan economic, optimismul persoanelorchestionate este la cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni, 56 la sută dintreamericani apreciind că situaţia se va ameliora în cursul următorilor cinci ani,faţă de 21 la sută care cred că se va înrăutăţi.

Datelepar să confirme declaraţiile purtătorului de cuvânt privind o viitoarecandidatură. Intrevenţia lui Gibbs a venit la exact doi ani după ce Obama adepus jurământul pe scările Capitoliului, când a devenit cel de al 44-leapreşedinte al Statelor Unite şi primul lider de culoare al celei mai mariputeri mondiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image