2017-01-22 18:17


Barack Obama nu se află la cârma SUA

 |  21:00
Barack Obama nu se află la cârma SUA

O nouă carte despre mandatul lui Barack Obama relevă detalii inedite despre rivalităţile de la Casa Albă, într-un moment când preşedintele SUA se confruntă cu o scădere abruptă în sonaje şi cu nemulţumirea profundă a populaţiei privind politicile sale economice. Volumul „Confidence Men: Wall Street, Washington and the Education of a President”, scris de jurnalistul Ron Suskind, s-a bazat pe interviuri cu mai mult de 200 de persoane, inclusiv foşti şi actuali membri ai administraţiei Obama, precum şi cu preşedintele.

Obama apare descris în carte ca un director executiv ciudat de pasiv al cărui modus operandi a fost de a schiţa principii generale, „un amator genial” al cărui început de mandat a fost marcat de derivă, ezitare şi incapacitatea de „a traduce voinţa politică în ocazii favorabile pentru SUA”. Volumul susţine că răspunsul preşedintelui Obama la criza economică a fost subminat constant de personalul economic de la Casa Albă. Rivalităţile interne dintre Obama, consilierul economic, dominatorul Larry Summers, şi secretarul Trezoreriei, Timothy F. Geithner, au împiedicat executarea unor decizii esenţiale pentru populaţie.În 2009, secretarul Trezoreriei americane a refuzat să-l asculte pe Obama, care îi ceruse să desfiinţeze Citigroup, la câteva luni după ce banca a primit un plan de salvare de 45 miliarde dolari, şi să continue testele de stres asupra băncilor americanecare au fost împovărate cu active ipotecare toxice. Întrebat despre situaţie, Barack Obama se multumeşte să răspundă că l-a enervat destul de tare fapul că nu a  fost ascultat. Pe de altă parte, Geithner afirmă în carte că nu-şi aminteşte ca şeful său să fi fost supărat pe el pentru decizia legată de Citigroup. Volumul subliniază cum o „troică” formată din Summers, Geithner şi gigantul financiar Goldman Sachs a  folosit sistemul în beneficiul unor bancheri de elită şi politicieni, deturnând economia americană pentru ei înşişi şi acoliţii lor.

„Clubul bărbaţilor”

Cartea susţine că, în mandatul lui Obama, Casa Albă a devenit un club al bărbaţilor, marcat de lupte agresive care au împiedicat politica economică a administraţiei, iar consilierii de top, dar femei, s-au simţit excluşi din conversaţiile-cheie. Una dintre femeile care au recunoscut că aşa stau lucrurile, cel puţin iniţial, este fostul director de comunicare de la Casa Alba, Anita Dunn, care susţinea că mediul este extrem de ostil pentru femei. Ulterior, ea a negat că ar fi făcut o astfel de afirmaţie. Misogii administraţiei ar fi fost şeful de stat major Rahm Emanuel şi preşedintele Consiliului Economic Naţioanl, Larry Summers. În noiembrie 2009, consilierii de sex feminin s-au plâns preşedintelui despre faptul că ar fi lăsate pe dinafară la întâlniri sau ignorate, iar Obama nu a făcut nimic, de unde şi afirmaţiile că şeful de la Casa Albă ar avea o „problemă reală” cu femeile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-29

TAGURI: carte, Barack Obama, Casa Alba, presedinte, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image