2017-01-23 04:38


Băsescu zboară deasupra Casei Albe

 |  21:00
Băsescu zboară deasupra Casei Albe

Preşedintele Traian Băsescu pleacă marţi într-o vizită de lucru în SUA. Până la momentul închiderii acestei ediţii a ziarului „Puterea”, Preşedinţia Română nu a oferit detalii despre programul vizitei. Cu toate acestea, toate indiciile duc spre o întâlnire a lui Traian Băsescu cu omologul său american, Barack Obama.

Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat prin care a anunţat că preşedintele Traian Băsescu are programată marţi, 13 septembrie, o vizită de lucru în Satetele Unite. Cotrocenii nu au precizat ce va cuprinde evenimentul şi dacă va exista o întâlnire cu preşedintele Barack Obama. Fiind vorba despre o vizită de lucru, şi nu una oficială sau de stat, agenda discuţiilor dintre oficialii români şi americani va fi mai scurtă. Cel mai probabil însă, evenimentul va fi marcat de semnarea de către Traian Băsescu şi Barack Obama a acordului privind scutul american antirachetă pe teritoriul României. Recent, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, declara că autorităţile de la Bucureşti doresc ca acest acord să fie semnat la nivelul celor doi preşedinţi. În plus, finalizarea acordului acum ar reprezenta un moment electoral favorabil lui Obama, americanii comemorând duminică, 11 septembrie, zece ani de la atentatele produse la World Trade Center. Din ianuarie 2009, de când Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Traian Băsescu nu a avut nici o întâlnire bilaterală cu acesta. Singurul tip de întâlniri între cei doi şefi de stat a avut loc doar în cadrul unor reuniuni multilaterale, împreună cu alţi preşedinţi şi şefi de guvern. În tot acest timp, diplomaţia română nu a făcut un secret din eforturile sale de a obţine o întâlnire bilaterală între Băsescu şi Obama. Întrebat nu demult când va avea loc o astfel de întâlnire,  ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, admitea că nu cunoaşte răspunsul la această întrebare.

Semnale de la Cotroceni

Un lucru interesant în tot acest context îl reprezintă faptul că în ultimii trei ani preşedintele Băsescu nu a mai fost prezent la petrecerile organizate de ambasadorul SUA la Bucureşti cu ocazia zilei de 4 iulie, ziua naţională a Statelor Unite. Tot atâtea absenţe câţi ani sunt de când încearcă diplomaţia română să programeze bilaterala Obama - Băsescu. Explicaţia oferită de Cotroceni ziarului „Puterea” pentru absenţa din acest an a lui Băsescu a fost programul încărcat pe care preşedintele român îl avea pe data de 4 iulie 2011. Băsescu mărturisea, însă, nu demult că atunci când are de transmis „neoficial” un semnal de nemulţumire foloseşte pretextul programului încărcat. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image